fallback

П. Петков: Явният вот на ВСС ще намали вземането на неправилни решения

Мандатът на членовете на ВСС може да се прекрати предсрочно, заради непродуктивните им действия, заяви в ефира на България Он Ер зам.-министърът на правосъдието Петко Петков

14.05.2015 | 10:50 Автор: Радослава Димитрова
Въвеждането на явното гласуване на Висшия съдебен съвет е задължително, защото в момента съвета злоупотребява с тайния вот и предприема нецелесъобразни и неправилни решения. Това изтъкна в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. Той уточни, че гласуването за съдиите във ВСС трябва да остане тайно, защото може да създаде конфликт на интереси. По думите му се предвижда по-активно участие на съдиите при избирането на професионалните квоти.
 
По-правилният подход относно ВСС би било разделянето му изцяло, а не само на камари, каквито са сегашните предложения, каза още Петков. Той допълни, че отделните камари ще действат само по кадровите и дисциплинарни въпроси, а относно бюджета ще се решават въпросите от всичките 25 членове.
 
Процедурата по импийчмънт е наложителна, но в липсва в предвидените поправки в Закона за съдебната власт, посочи още зам.-министърът. Според него това се налага, за да има по-голяма отчетност и отговорност. 
 

fallback
Още от България сутрин
fallback