fallback

Гр. Сарийски: Икономическият растеж у нас - заложник на тромавата администрация

За 2015 г. икономическият растеж в България се очаква да бъде 1%, съобщи в ефира на България Он Ер икономистът доц. Григор Сарийски

07.05.2015 | 10:47 Автор: Радослава Димитрова

Нивото на безработицата през 2015 г. ще бъде около 10.4%, като понижението се дължи на намаляването на лицата в трудоспособна възраст. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер икономистът от БАН доц. Григор Сарийски. Той предупреди, че тази тенденция може да доведе до намаляване на темпа на растеж за страната. По отношение на  инвестициите, България отчита някои положителни резултати, поясни Сарийски. По думите му издадените разрешителни за строеж в столицата са нараснали няколко пъти от 2013 г., като за първите три месеца от 2015 г. те са за 180 000 кв. м.

Притокът на преките чуждестранни инвестиции е изключително малък, изтъкна експертът. За първите два месеца от 2015 г. се отчита 7% понижение, те са под 130 млн. евро. Той сравни ситуацията в Румъния, където за същия период са постъпили 406 млн. евро. Огромната разлика се дължи на ниското качество на администрацията у нас, поясни икономистът. По думите му икономическият растеж у нас заложник на тромавата администрация, липсата на инвестиции и слабото потребителско доверие.

По отношение работа на институциите в Доклада на световния икономически форум за конкурентоспособността България се нарежда на 112-то място, а Румъния е на 88-мо. В доклада най-слабо оценени са възможностите на страната да привлича и задържа талантливи млади хора - 142-ро място от общо 144.

 

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback