fallback

Ел. Божков: Задържането на цената на тока ще зависи от договарянето с американските централи

За покриване на дългове на НЕК не е изключена и приватизация на дружества, коментира експертът

06.05.2015 | 09:47 Автор: Радослава Димитрова

Поскъпването на тока от юли ще зависи от окончателното споразумение с т. нар. американски централи, коментира в Сутрешния блок на България Он Ер бившият член на ДКЕВР Еленко Божков. Според него сумата, която НЕК дължи на ТЕЦ-овете, е спорна, тъй като по време на предишния състав на регулатора е ставало въпрос за 400, а не за 700 млн. лв. Държавата може да набави средствата чрез заем, коментира енергийният експерт. Той не изключи и варианта за целта да бъдат приватизирани и енергийни дружества.

По думите му положителна стъпка за намаляване на дефицитите в бюджета на НЕК са нормативните промени, касаещи изкупуването на кафява енергия от топлинните централи и заводите. За по-осезаем финансов ефект обаче, са нужни по-сериозни промени в дългосрочните договори с американските и ВЕИ производителите, допълни Божков.

300 млн. лева годишно трябва да се спестят от разходите за разполагаемост от тези договори, а не по 90 млн. лева, както се говори, подчерта Еленко Божков. Той припомни за клаузата “take or pay”, която задължава плащането на всичката прогнозирана енергия, без значение дали тя ще се използва.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback