fallback

В. Терзийски: Енергийните дружества имат аргументи за по-високи цени на тока

Около 1 млрд. лева годишно са косвените данъци по перото „Задължение към обществото“ за кафява и зелена енергия, съобщи в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер заместник председателят на браншовата камара на енергетиците към БСК Валентин Терзийски

04.05.2015 | 10:47 Автор: Радослава Димитрова
Енергийните дружества имат обективни аргументи да искат по-високи цени на тока. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер заместник председателят на браншовата камара на енергетиците към Българската Стопанска Камара Валентин Терзийски.  Той поясни, че в заявленията им за първи път са взети предвид разходите за балансиране на произвежданата електрическа енергия и за акциз върху горивото.  Разходите на Топлофикация София за акциз върху природния газ е около 12 млн. лева годишно. Понижаването на цената на природния газ от 1 април обаче не е отразено в заявленията на дружествата, допълни председателят.
 
Експертът коментира още, че приходите от таксата „Задължение към обществото“ към НЕК трябва да бъдат изведени в отделен фонд. Той обясни, че тези задължения всъщност представляват косвени данъци, които гарантират производството на зелена и кафява енергия. С въвеждането на фонд цялата българска енергетика ще работи само на пазарни принципи, категоричен е Терзийски.
 

fallback
Още от България сутрин
fallback