България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Н. Василева: Всички стари методи за търсене и предлагане на работа трябва да бъдат забравени

Финансирането по програмите за младежката заетост е рекордно високо, но трябва да се прави оценка на резултатите върху пазара на труда, заяви в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер Надя Василева от Менпауър България

01.05.2015 | 11:30 Редактор: Радослава Димитрова
Н. Василева: Всички стари методи за търсене и предлагане на работа трябва да бъдат забравени

Пазара на труда се нуждае от радикални промени, за да се изгладят дисбалансите между търсенето и предлагането. Това коментира  в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер управляващият директор на Менпауър България Надя Василева. По думите бизнесът трябва да се адаптира към профила на новото поколение. За да осигурят нужните кадри, компаниите трябва да предлагат по-атрактивни условия на работа – не само добро заплащане, но и мотивация за развитие.

Младите хора също трябва да бъдат активни, подчерта Василева. Според нея финансирането по европейските програми за насърчаване на младежката заетост в момента е рекордно високо. За да има ефект от мерките обаче е важно да се направи оценка на постигнатите резултати от предишни кампании.

Важно е държавата да акцентира и върху стимулирането на предприемачеството. В момента измерването на безработицата не е напълно обективно, тъй като статистиката не включва хората, които са се насочили към развитие на собствен бизнес, допълни управителят на Менпауър.