fallback

Димитър Танев: Има политическа воля да се подкрепят измененията в Закона за банковата несъстоятелност

Фигурата на временния синдик също среща подкрепа от политическите сили

17.03.2015 | 10:25 Автор: Ирина Георгиева

Всички политически партии имат политическата воля да подкрепят измененията в Закона за банковата несъстоятелност, отбеляза заместник-председателят на "Движение България на гражданите" и на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев, който е и член от Реформаторския блок на временната комисията за КТБ в парламента. По думите му подкрепа се среща и във въвеждането на фигурата на временния синдик.

"С изменението на закона за банковата несъстоятелност се въвеждат по-сериозни мерки за контрол и опазване на имуществото на банката, тъй като правомощията на временния синдик са разширени и те включват издирване и разширяване на имуществото на банката и възможност за предявяване на искове за отмяна за разваляне на сделки, когато са в нарушение на закона или нарушават масата на несъстоятелността на банката. Освен към тези сделки, тези искове може да бъдат предявявани към трети лица, така наречените прихващния. Ние наблюдаваме по оповестените отчети, че активите на банката се намалиха с над 730 млн. лева, което е много обезпокоително, именно в този период - на безвремие и това много ни безпокои, за това даваме на временния синдик да атакува тези сделки пред съда." - коментира Танев.

Те първа трябва да се установи как се намаляват активите на банката, при условие, че няма такива сделки, подчерта Танев. Според него в това твърдение има сериозно противоречие.

"Това е ролята на временната парламентарна комисия - да установи дали наистина това се случва и ако наистина са в нарушение на закона да се предприемат всички мерки за защита на тези интереси. Временната комисия не трябва да установи само какво се е случило с КТБ, а и да набележи мерки, за да не се повтори." - обясни Танев.

Нужно е да се вземат мерки, след като държавата изплати над 3,5 млрд. лева след източването на банката, подчерта Танев. По думите му хората успяха да си върнат доверието в банковата система, следователно предприетите мерки от 2014г. са положителни.

Здравословен е натискът върху управата на БНБ и върху Искров да подаде оставка преди края на мандата си, заяви Танев. Предвид ситуацията с КТБ БНБ трябва да понесе своята отговорност, а парламентарната комисията да засили и продължи този натиск за добро управление, категоричен бе Танев, като естествено се съобрази и с европейските изисквания.

Чуйте коментара на Димитър Танев за проверките около източването на КТБ в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback