fallback

Йордан Йорданов: България съхранява надеждно отработеното ядрено гориво

Не е проблем връщане на високоактивни отпадъци от Русия

16.03.2015 | 12:43 Автор: Ирина Георгиева

България разполага с надеждно и сигурно съхранение на отработеното ядрено гориво в АЕЦ Козлодуй, независимо какво е то - от малки или големи реактори, от руски или западни. Това обясни енергийният експерт и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй” Йордан Йорданов в Сутрешния блок на България Он Ер на 16 март 2015.

По думите му три са основните параметъра, които характеризират една атомна централа - това са безопасността, отработеното гориво и радиоактивните отпадъци. Отработеното гориво дава високоактивни отпадъци, а радиоактивните отпадъци - средно и ниско ниво, допълни експертът. 

"В момента технологията на получаване на отработено ядрено гориво е след като горивото отработи в реакторите, обикновено на малките реактори за три-четири години и на големите в този период, то се поставя в едни басейни до самите реактори. Там престояват три-четири години, след което горивото се прехвърля в така нареченото хранилище за мокро съхраняване - едно специално съоръжение в АЕЦ Козлодуй, с 10-годишна възможност да  се съхранява там и след това, то се транспортира или в Русия или в Козлодуй е направено и сухо хранилище за съхраняване на отработеното ядрено гориво за сега от малките реактори с период от 100 години, а скоро ще бъде направено и за големите реактори за същия период. " - коментира Йорданов.

Дори и да започне връщане на високоактивни отпадъци от Русия към България, това не е проблем, подчерта Йорданов. Чуйте коментара на Йордан Йорданов за извеждането от експлоатация на спрените ядрени реактори от АЕЦ Козлодуй в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback