fallback

Славея Христова: Гражданите искат да участват по-активно в политическия живот

Никой не говори по темата за по-честото провеждане на референдуми, допълня Христова

10.03.2015 | 12:03 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

Гражданите искат да участват по-активно в политическия живот на страната. Това коментира експертът от Сдружение „Болкан асист“ Славея Христова в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея намеренията на политиците най-често съвпадат с тези на гражданите, когато наближат избори. Хората нямат доверие в институциите, допълни Христова.

"Това не означава, че не искат да имат контрол и информация, че не искат да участват в това, което се случва. В никакъв случай няма такъв отлив или такава апатия, а напротив хората държат да бъдат информирани и да могат да контролират управляващите и на местно и на централно ниво. Да могат да им искат лична отговорност за това какво правят и защо го правят, дори и има много предложения за отзоваване на депутати и общински съветници. Хората искат всички важни решения да се вземат с тяхното участие, да се подлага на гласуване, така нареченият референдум и на местно, и на национално ниво. Това се повтаря във всички райони на страната." - обясни Христова.

Никой не говори по темата за по-честото провеждане на референдуми, подчерта Христова. Според нея нужни са законодателни промени, които да дадат възможност и на гражданите да инициират референдуми.

"Никой не говори, че законът така, както в момента функционира, дава възможност само на политическите партии и то на големи партии с ресурси да инициира референдуми. Загатната е една възможност за гражданите, но праговете са изключително високи. Никой не казва, че преди да се проведе този референдум е крайно време да се промени и законът, защото е крайно време. Това е въпрос на политическа воля на един два месеца максимум, за да се разгледат тези проблеми, за които многократно сме говорили." - смята Христова.

Чуйте коментара на Славея Христова за гражданското участие в управлението на страната в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback