fallback

Доц. Манлиев: До края на месеца тръгва комплексното административно обслужване

Цялата информация ще се съхранява на едно място и ще се предава по служебен път

10.03.2015 | 10:39 Автор: Ирина Георгиева

До края на месеца трябва да заработи комплексното административно обслужване за гражданите и бизнеса. Това обяви доц. Георги Манлиев, изпълнителен директор на Института за публична администрация към МС в Сутрешния блок на България Он Ер. С пускането й административните органи няма да имат право да изискват информация или документи, които са налични при тях или при друг орган. Цялата информация ще се съхранява на едно място и ще се предава по служебен път, обясни Георги Манлиев.

"Първата стъпка в прилагането на този модел комплексно административно обслужване е въвеждането на 25 март на тази комуникация, а именно, когато гражданинът поддаде някакво заявление, някаква информация, че той иска да получи свидетелство за съдимост или нещо друго. Тази информация влиза в регистрите на информацията и от този момент гражданинът не е длъжен да поддава втори път подобна информация, когато иска да получи нова услуга във времето. Администрациите ще бъдат длъжни по служебен път да си обменят тази информация и това разбира се огромно облекчение за гражданите." - обясни доц. Манлиев.

Междувременно административната реформа вече протича във всички министерства, съобщи доц. Манлиев. По думите му не е никак лесно да се направи едно такова оптимизиране, защото има огромни ведомства като МВР например, където трябва да се съкратят огромен брой хора. 

"Разбира се възникват и други проблеми, защото за да съкратите не малък брой служители, това е една човешка драма. Тези хора, голяма част от тях са работили в администрацията и сега остават на улицата. Има реални съкращения. Междодругото представителите на МТСП споделиха, че те очакват увеличение на безработицата по линия на служители от администрацията, защото те влизат в агенцията по заетостта като безработни. Това е един допълнителен за МТСП." - допълни експертът.

Решението е за административна реформа е взето още през месец декември, когато се прие държавният бюджет, припомни доц. Манлиев.

"Има един срок от 3 месеца, в който администрацията, тоест до края на март, трябва да оптимизират структурите си с оглед  да изпълнят това постановление на МС за намаление във Фонд "Работна заплата" с 10%." - коментира доц. Манлиев.

Чуйте коментара на доц. Георги Манлиев за липсата на съкращения в администрацията в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback