fallback

Лъчезар Богданов: Правителството има воля да се преодолеят макроикономическите дисбаланси

Публичният сектор ще увеличи ефективността си след структурни промени, инвестиции и нови работни места

09.03.2015 | 12:18 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

Публичният сектор у нас ще увеличи ефективността си след структурни промени, насърчаване на инвестициите и създаване на нови работни места. Това посочи икономическият анализатор от Industry Watch Лъчезар Богданов в Сутрешния блок на България Он Ер. По повод доклада на ЕК и поставянето на страната ни под специален мониторинг заради, прекомерни икономически дисбаланси, Богданов допълни, че българското правителството има политическа воля да преодолее макроикономическата нестабилност.

"Първо Комисията констатира очевидният факт, който ние много добре го знаем, поради самото естество на финансовото и банково законодателство, че когато големи търговски банки, една или повече имат затруднения, в крайна сметка данъкоплатецът носи този риск, дали защото трябва да се изплатят депозитите на хората, които са под гарантирания минимум при банка, която е с отнет лиценз било, която трябва да се окаже ликвидна подкрепа на иначе здрава банка, но при всички случаи, публичните финанси няма как да не са намесени и това ни каза ЕК- "Ако лошо надзиравате банковия си сектор, носите риск за цялата стабилност. И второто нещо, което казаха в доклада си е, че България на практика е проспала цяла година за всякакви смислени реформи за повече икономически растеж, инвестиции и заетост. Важно е целият банков сектор да се надзирава така че да има благоразумно кредитна политика, защото макрозаплахата идва от това - много банки да имат системно много кредити." - коментира Богданов.

Целта е да се създаде непартиен орган, който да надзирава бюджета, коментира Богданов. 

"Малко предистория - когато беше създаден европейският механизъм за координация, стабилност и управление в икономическия и паричен съюз, който наричаме пакт “Евро-плюс”, като реакция на кризата и неспособността на предишните механизми да предотвратят това, което се случи в някои страни като Гърция, Португалия, Испания, Ирландия. Та тогава този пакт, този нов механизъм на ЕС, наложи във всяка страна да се създаде независим орган, който да следи как всяка отделна страна спазва тези правила. Създаването на фискалния съвет е отговор и изпълнение на това изискване. И тъй като България ратифицира присъединяването към този пакт през 2014г., ние имаме ангажимента да създадем този орган. Това, което ще се случва е, че в крайна сметка ще се създават мотивирани становища по всички бюджетни документи, свързани с публичните финанси. Като тези становища, ако МС не се съгласи с тях, ще трябва мотивирано да каже защо не се съгласява и тези решения ще бъдат публични." - смята Богданов.

Чуйте мнението на Лъчезар Богданов за финансовите политики в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback