Ще се промени ли качеството на храните у нас, след като правителството актуализира наредбите за тяхното производство?
"Ще изпратим доста цветно становище на министерството, защото го заслужават - решиха да затрият с лека ръка всичко постигнато. Чиновниците се преструват, че не знаят. Правят изменение в наредбата за млечните продукти. Ако водното съдържание в сиренето е над 60%, трябва да се обозначава в продукта. Предлагат да се вдигне границата на 65%. Сирене със 65% вода наричаме бързозрейка", коментира Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" в "България сутрин".
Зачеркваме вековни традиции
Гостът добави, че технологията предвижда 45 дни период на зреене и изведнъж тази многовековна традиция в България започва да бъде елиминирана.
"Първо започнаха с влагането на палмова мазнина, след това започнаха да правят бързозрейки. И те ще се предлагат с всичките им особености. Това е цинично, всички тези хора имат деца. Надделява цинизмът на анонимния чиновник", гневи се Николов.
Кой печели от влошаващото се качество на храните
Гостът на Bulgaria ON AIR смята, че реалният мотив е няколко мандри да произвеждат по-евтино. По думите му въпросът е защо чиновниците се поддават и изпълняват лобистка функция, за да прокарат този интерес през нормативен акт.
Богомил Николов алармира, че вече над 15 години като общество не можем да се преборим с проблема с разваляне качеството на храната.
Той уточни, че при меда е малко по-сложно, тъй като не може да се разпореди на пчелата от кой цвят да извлече нектара. Но там също се хващат много злоупотреби. Добавят се глюкозни сиропи, захари...
"Честният пазар води до по-добро функциониране на самия пазар и по-продуктивна конкуренция", завърши Николов.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR