На днешния Никулден екип на Bulgaria ON AIR провери цените на видовете риба и нагласите на хората на Женския пазар в София. Забелязва се струпване на клиенти пред рибните магазини.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва засилени проверки в цялата страна. Проверяват за коректното предоставяне на информация, документацията и хигиенното състояние на обектите, както и за етикетирането на продуктите.
Най-честите нарушения около Никулден
БАБХ си сътрудничи с други компетентни органи. Най-честите нарушения са неспазване на условията за съхранение, неправилно етикетиране и липса на придружаващи документи към продуктите.
Задължително условие е всеки обект да бъде регистриран, да се осигури проследимост на продуктите, а транспортът на рибата да се осъществява със специализирани транспортни средства.
БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти. При нередности гражданите могат да подават сигнали.
Прясната риба се разпознава лесно
Прясната риба трябва да е покрита с достатъчно количества лед и да се подменя периодично. Основните признаци да разпознаем прясната риба са ясните и изпъкнали очи, те трябва да са без слуз и потъмняване. Хрилете трябва да бъдат бледорозови до червени. Люспите трябва да са прилепнали до тялото.
Цената на рибата
Цената на шарана е същата като миналогодишната - около 10-12 лв/кг. В опит да привлекат клиенти някои продавачи предлагат безплатно почистване.
Пресният паламуд се търгува по 15 лева. Същата е и цената за килограм пресен сом.
Калканът е най-скъп и държи цени от 30 до 45 лева. Толкова струва и пресният лефер. Вносните ципура и лаврак се предлагат по 17-18 лева.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR