fallback

Стоян Тонев: До 4 март трябва да бъде избран новият управител на НЗОК

23 февруари е срокът, в който всяка парламентарна група ще може да издигне свой кандидат за нов управител на НЗОК

20.02.2015 | 11:10 Автор: Ирина Георгиева

До 4 март трябва да бъде избран новият управител на НЗОК. Това заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазването ген. Стоян Тонев в Сутрешния блок на България Он Ер. 23 февруари е крайният срок, в който всяка парламентарна група ще може да издигне свой кандидат за нов управител на НЗОК.

"Проблемът, за да не се стартира по-рано процедурата за избор на нов управител на НЗОК, е чисто юридически. В закона, който определя пълномощията е предвиден само вариантът при предварително или преждевременно прекратяване на мандата. Вариантът, когато е изтекъл мандатът просто не е предвиден. Определено поради юридически неточности и в Закона и също така в очакванията, че тъй като госпожа Тодорова има договор за управление, в който изрично е написано, че тя може да продължи да изпълнява функциите си до избиране на нов председател." 

Новото при промените в здравеопазването е, че отново се връща договорното начало и второ се въвеждат арбитражните комисии, обясни ген. Тонев.

"Тоест контролът и прозрачността ще бъдат ясни." - смята ген. Тонев.

Той коментира и разделението на три здравни пакета - основен, допълнителен и спешен - по този начин:

"Това беше обсъдено на Консултативният съвет при министъра и на 19 февруари подробно. Тук не опира до самата идея за три пакета, а какви са критериите, за да бъде определено кой е планов и колко време е планов. Тоест направена е само първата крачка. Оттук нататък трябва да се направят още две крачки - първо критериите във всяка специалност и другото - в крайна сметка има много детайли, които трябва да бъдат уточнени , но сега в момента законопроектът предлага да бъде приет от парламента на първо четене. Основните промени, забележки и корекции са между първо и второ четене." - коментира ген. Тонев.

Чуйте коментара на ген. Стоян Тонев за избора на управител на НЗОК и за реформите в сектор Здравеопазване в следващия видео материал: 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback