България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Хиновски: Южен поток може да бъде върнат в първоначалния му вид, ако Путин получи европейско финансиране

19.02.2015 | 12:36 Редактор: Ирина Георгиева
Иван Хиновски: Южен поток може да бъде върнат в първоначалния му вид, ако Путин получи европейско финансиране

Проектът Южен поток може да бъде върнат в неговия първоначален вариант, ако руският президент Владимир Путин получи европейско финансиране. Това коментира енергийният експерт Иван Хиновски в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него разковничето е, че Газпром изпитва ликвидни трудности да реализира този проект и той търси съфинансиране.

"Подидеята за газовия хъб включва възстановяване на Южен поток в неговия оригинален вариант - това трябва да бъде ясно. Това е един газов разпределител. Условията, за да се реализира един такъв проект са много и те са приемният буфер, така нареченият разпределител, трябва да има поне два основни потока на газ, за да има пазар и второто - за да бъде реализирана една ефективна газова борса, защото на какъв принцип ще се разпределят входящите газови потоци - от Русия и от Хан Аспарух. Единственият критерий кой, какъв газ да купува е цената. Тогава за газовият хъб се изисква да има конкурентност - за да работи ефективно един газво разпределител." - обясни Хиновски.

Унгария успя да договори спот-договор с Русия, тоест да не се прилага "ползвай и плащай" на базата на дългосрочен договор, което е много изгодно за доставчика, защото има ясна прогноза за постъпленията в рамките на един период, съобщи Хиновски. Той подчерта, че българските управляващи трябва да знаят, че газовият пазар е разковничето, както и енергийният за оптимални цени на пазара.

Чуйте коментара на Иван Хиновски за обратите при енергийните проекти в следващия видео материал: