България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Спасков: Сред кандидатите за управител на НЗОК има подготвени хора с опит

Надзорът на НЗОК бързо да гласува подуправителят да поеме временно функциите на управител

19.02.2015 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
Д-р Спасков: Сред кандидатите за управител на НЗОК има подготвени хора с опит

Надзорът на НЗОК трябва бързо да гласува подуправителят на Касата да поеме временно функциите на управител и нещата автоматично ще се разрешат. Това коментира бившият шеф на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него не може която и да е система да бъде зависима от наличието или отсъствието на даден човек.

"Нека си представим нещо по-елементарно. Например, управителят е болен от грип и той трябва да бъде на легло. Това означава ли, че държавата трябва да спре да работи. Не и именно, заради това са предвидени административни мерки, така че да има и подуправител, който да поема тази дейност." - коментира доц. д-р Спасков.

Изборът за нов управител на НЗОК не е нещо ново и за него се знае от отдавна, обясни доц. д-р Спасков. По думите му сред кандидатите има подготвени хора, а погледът е насочен именно към такива с много опит.

До момента всеки, който е искал да се доосигурява е имал тази възможност, обясни доц. д-р Спасков.

"А това с листи на чакащите съществува като явление от поне 10 години. Там в болниците, където има по-голям наплив от пациенти се правят такъв лист на чакащите. Ако се върнем с 20-30 години назад в здравното управление, ще видим, че винаги е имало такива листи на чакащите. Винаги, когато е търсен конкретен лекар и напливът при него е прекалено голям е имало записване на и даване на дати във времето. Новото сега е, че всички тези неща минават през законодателството и през правилата на НЗОК. За тези неща в по-старо време не се говореше в правилата за здравното осигуряване." - допълни доц. д-р Спасков.

Чуйте коментара на д-р Спас Спасков за проблемите в здравеопазването и избора на нов управител на НЗОК в следващия видео материал: