България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Димитров: Северозападна България изостава и заради близостта й до София

Няма друг регион у нас, който да е толкова много "обезкървен" от трудови ресурси

17.02.2015 | 11:35 Редактор: Ирина Георгиева

Териториалната близост на Северозападна България със София е сред причините за неговото изоставане.Това коментира главен асистент Димитър Димитров, експерт в областта на регионалното развитие в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му няма друг регион в страната, който да е толкова много "обезкървен" от трудови ресурси, колкото територията на Северозападна България. 

"Какво трябва да се визира под Северозападна България, защото съгласно Закона от 2008г. в обхвата на северозападния район, влизат пет области - Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. В предишния вариант на Закона за регионалното развитие от 2004 до 2005г. се визират тези три области - Видин, Монтана и Враца. Защо се стигна до прибавянето на Плевен и Ловеч? Защото по чисто формални причини, съгласно изискванията на Евростат за териториалната статистика, районът не отговаряше на едно от силно фаворизираните условия - брой на населението за равнищата NUTS 2 - между 800 000 и 3 млн. души население. Още към 2004 - 2005г. населението му беше около 531 000." - обясни Димитър Димитров.

Проблемът с квалификацията на фактора работна сила като основен при привличането на инвеститори е от изключително важно значение, отбеляза Димитров. По думите му регионът е в необлагодетелствано положение.

"Относителният дял на висшистите в трите области е 14%, при средно 25 - 26% за страната. Освен това в редица селища като Лом и по-малки населени места вече се проявява така наречената поколенческа предопределеност към деквалификация на работната сила. Необразоваността на фактора работна сила води до изхвърляне от пазара на труда, което отблъсква инвеститорите. Нужно е да се започне от образованието за повишаване на квалификацията на фактора работна сила. От инфраструктурата и с трансграничните връзки." - коментира Димитър Димитров.

Чуйте коментара на Димитър Димитров за икономическото развитие на Северозападна България в следващия видео материал: