България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Гронев: Сега е времето да се започне предизборната кампания за местните избори

16.02.2015 | 11:46 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Гронев: Сега е времето да се започне предизборната кампания за местните избори

Сега е времето да се започне предизборната кампания за местните избори. Това коментира политическият анализатор Димитър Гронев в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му партиите трябва да се постараят, за да направят професионално тези избори, тъй като именно местните избори ще дадат отражение и на следващите.

"Както казват американците - когато се проведат избори- на следващия ден аз забравям, че е имало избори и започвам да правя нови. Няма значение след колко време." - допълни Гронев.

Нещо, за да бъде успешно в политиката, трябва да се прекара през така наречения филтър на ситуацията - в една ситуация върви едно, а в друга - друго. Това обясни политическият анализатор.

"Всяка политическа сила била в управлението или в опозицията, се старае да представи нещата така, както са изгодни за нея. Трябва да се говори истината, само истината, но не цялата истина. Така че това наблюдаваме като оценка - от Слаб 2 до 5 или 4+. Това е нормално." - смята Гронев.

Политическият психолог коментира и първите 100 дни на кабинета Борисов 2.  Той сравни управлението му с това на Наполеон.

"Нека да припомним за стоте дни на Наполеон, когато е заточен на остров Елба и с 1000 души тръгва да се връща във Франция. След около 20 дни достига до Париж. Всички се присъединяват към него. Пращат войски. В продължение на сто дни Наполеон прави две неща - прави кардинални промени първо, настройва си администрацията и нова конституция - жест към либералната боржуазия. Тези дни свършват при Ватерло. Това е някаква екстремна, различна ситуация. В историята има и 100 дни в Китай, когато реформаторите идват на власт и започват да правят реформи. Обаче им правят преврат и след това всички са арестувани, а шест души са екзекутирани. 100 дни е условен период, но има нещо в политическата психология, което е добре изследвано и това е политическият меден месец на всяко ново правителство." - обясни Гронев.

Чуйте коментара на Димитър Гронев за работата на правителството в Сутрешния блок на България Он Ер в следващото видео: