България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Близо 2/3 от българите не получават минималния доход за издръжка

Тези пари са предвидени за достоен стандарт на живот, отбеляза Росица Макелова

25.10.2024 | 11:19 Редактор:

Общо 2616 лв. е издръжката на живот за тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години. 

"Тези пари са достатъчни за един достоен стандарт на живот, в който човек може да си позволи да издържа себе си, но и да издържа зависим член на своето семейство. Не е абсолютният минимум. Стремим се да уловим една сума, която позволява съществуването на един трудещ се", каза научният секретар в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Росица Макелова в студиото на "България сутрин". 

Фактори, влияещи върху увеличаването на издръжката на живота

Основните фактори, които влияят върху увеличаването на издръжката на живота, са повишаването на цените на основните суровини, енергийните източници и горивата. Въпреки това, се наблюдава и увеличаване на средната работна заплата, което до известна степен компенсира повишаването на разходите.

"Имаме спад в световен мащаб на цените на петрола, нa цените на газа, с това се намалява и цената на електроенергията, а пък тази на петрола води до намаляване на цената на горивата", отбеляза Макелова пред Bulgaria ON AIR.

Издръжката на живот в България спрямо други европейски страни

Гостът сподели, че при сравнение на цените на хранителните продукти в България с други европейски страни, включително Румъния и Хърватия, се установява, че цените у нас са близки до тези в други западно- и източноевропейски страни. 

Въпреки това, когато се сравни колко пъти минималната работна заплата в България може да закупи потребителска кошница спрямо други страни, се вижда, че в България тя може да купи значително по-малко.

"Ако погледнем и сравним колко от работещите получават доход до заплата за издръжка, ще се окаже, че почти 2/3 от българите са с доход по-нисък от този, който смятаме за заплата за издръжка", каза Макелова.

Гледайте целия разговор във видеото.