България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Законови противоречия изкарват фармацевтите на протест

"Законът е заспал в миналия век и няма политическа воля да бъде коригиран", каза Лиляна Петрова

25.10.2024 | 11:12 Редактор:

Помощник-фармацевтите у нас започват символична стачка. Заплашват да преминат и към ефективни протестни действия след сформиране на 51-вото Народно събрание.

"Настояваме за промяна в Закона за лекарствените продукти. Това е основният закон, който регламентира дейността ни. Този закон трябва да бъде реформиран, трябва да отговори на истинските ни правомощия, които са разписани в квалификационната ни характеристика. Текстовете от квалификационната характеристика все още не намират отражение в закона. Законът за лекарствените продукти разрешава на помощник-фармацевта с диплома за висше образование да отпуска лекарства без лекарско предписание, под контрол на магистър-фармацевт. В дрогерия и в аптека на село помощни-фармацевтът може да отпуска лекарства без лекарско предписание самостоятелно. Тези противоречия в закона създават изключително неразбираема обстановка за работа", коментира председателят на Българската асоциация на помощник-фармацевтите Лиляна Петрова в предаването "България сутрин".

Тя обясни, че по закон помощник-фармацевтът не може да отпусне нищо по рецепта, дори и да има магистър в аптеката. А ако е сам - няма право да даде дори аналгин. 

"Това е по закон, но никой не го спазва. Законът е заспал в миналия век и няма политическа воля да бъде коригиран, въпреки многото основания за това", заяви Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Помощник фармацевтите не учат токсикология и фармакология?

Тя подчерта, че са лъжа твърденията, че помощник-фармацевтите не учат токсикология и фармакология.

"Това не е вярно. Ще предприемем нещо сериозно срещу тези обвинения. Това е нещо недопустимо. Пациентите идват в аптеките и питат "вие наистина ли сте вредни и опасни". Нашата подготовка превъзхожда в пъти тази на аптечните техници в Европа. Ще си потърсим правата по подобаващия ред", предупреди Петрова.

По думите ѝ помощник-фармацевтите ще стигнат и до напускаме на работните си места, като обмислят и други по-драстични стъпки, но не уточни какви.

"Надявам се депутатите да проумеят защо трябва да се промени законът. Защитаваме си дипломите и емоцията, и практиката с пациентите. Това рикошира върху всички хора, които влизат в аптеката", посочи Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС