България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ЕС размаха пръст на РСМ, но ще доведе ли това до отрезвяване в Скопие?

Атанас Величков коментира шансовете правителството на Мицкоски да направи ключовите конституционни промени

25.10.2024 | 10:26 Редактор:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен попари надеждите на македонския премиер Християн Мицкоски, че може да наложи промени в условията, при които РСМ да започне преговори за еврочленство.

"Управляващите са наясно, че няма да има промяна в условията за започване на преговорите. Проправителствените медии започнаха да четкат имиджа на Мицкоски, че е успял да убеди Фон дер Лайен РСМ да започне преговори за ЕС с включване на българите в Конституцията с отложено действие", коментира журналистът Атанас Величков за Bulgaria ON AIR.

По думите му Мицкоски блъфира, а позицията му, че Европа е зад налудничавата идея за човешки права с отложено действие, е поддържана от медиите.

Топката е изцяло в полето на РСМ

"Европа показа с това посещение, че ЕС иска да комуникира с РСМ, да държи диалога жив. Цялата тежест е в полето на Мицкоски и неговото правителство. Ако те решат да продължат с оправданията, всичко това е в ущърб на РСМ. Надявам се, че това посещение ще подейства отрезвяващо на политическата власт и Мицкоски няма да влезе във филма, който започна Груевски след Букурещ през 2008 г.", каза още Величков в ефира на "България сутрин".

Журналистът допълни, че вече има заявления от коалиционен партньор на Мицкоски, че тези конституционни промени ще се случат още през декември.

Каква е ролята на президента Силяновска-Давкова

"Тя може да бъде активна страна в случая, като сама предложи конституционните промени, но не вярвам, че ще го направи. Имаше достатъчно шансове да направи нещо съществено, досега не го е направила. Президентите тук са не толкова активни", подчерта Величков.

По думите му повечето от македонските граждани са нормални хора и той не вярва да имат проблем с това техни съграждани да получат равноправие в собствената си държава. 

"Медиите говорят, че хората са против - това е част от антибългарската пропаганда", изтъкна Атанас Величков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС