България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

16 компании от 5 държави ще участват в технологичната конференция на София Тех Парк

Тодор Младенов разказа повече за събитието и стартъп състезанието

23.10.2024 | 11:23 Редактор:

Технологични паркове и иновационни зони от Югоизточна Европа ще се съберат на 27 и 28 октомври на първа регионална конференция и стартъп състезание South East European Innovators Challenge. В инициативата ще се включат представители на стартъпи от България, Гърция, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора.

"Много скоро след това пилотно издание ще има и още желаещи. Амбицията ни е да обединим възможностите за различни инвестиции в технологии в целия югоизточен регион на континента. Вложихме много усилия, това е изцяло инициатива на София Тех Парк. С подобни на София Тех Парк структури голямата ни цел е да се познаваме и да споделяме изградените ресурси, за да обединяваме усилия за съвместни дейности", коментира изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов в "България сутрин".

Състезание за стартъпи е част от събитието

"Мотивирахме всички наши партньори, които повярваха на тази идея, да направят собствено състезание в страните си и да номинират някои от най-перспективните компании. В деня на голямото събитие ще има финал на това състезание. Ще има няколко победители. Ще има добре познати стандартни критерии. В журито са известни и успели хора. Някои от критериите са иновативност, потенциал за комерсиализация на продукта, възможност за излизане на нови пазари, качества на екипа на стартъпа", разказа още Младенов.

Пред Bulgaria ON AIR той съобщи, че у нас ще дойдат 16 компании от пет държави. Те ще имат възможност да се срещнат с ментори, адвенчър капиталисти и др.

За България това е отлична възможност във времена на сериозни турбуленции, посочи Тодор Младенов. По думите му, успяваме да привлечем вниманието преди всичко на нашите съседи, които влагат много средства в развитие на технологии. 

"Да седнем на една маса и да се позиционираме като регион, на който големите инвеститори могат да погледнат по-спокойно", призова изпълнителният директор на София Тех Парк.

Каква е ролята на изкуствения интелект

"Изкуственият интелект (AI) е технологията, която движи голяма част от продуктите, които се създават в днешно време. Обществото примирено наблюдава. Надявам се, че много скоро самите потребители ще станат много по-активни и технологиите ще станат силно използвани", подчерта Младенов. 

"Появата на AI е част от индустриалното развитие на света. В обществата навлизат процеси, които трябва да приобщим към нас. Липсата на мотивация на хората по естествен път кара големите умове да наложат изкуствения интелект като алтернатива", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.