България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли недостиг на лекарства за трансплантирани пациенти?

"МЗ, ИАЛ и НЗОК са направили проверка, лекарствата се приемат ежедневно", коментираха Иван Димитров и Мила Андонова

22.10.2024 | 10:33 Редактор:

От Федерация "Български пациентски форум" алармират за недостиг на лекарство за трансплантирани.

"Преди 20 дни получихме сигнал, че отново има липса на лекарства за трансплантирани пациенти и е хубаво обществото да знае, че тези пациенти приемат лекарствата всеки ден. Ако не приемат тези лекарства в интервала между 24 и 48 часа - организмът започва да създава антитела срещу трансплантираните органи. Тяхното здраве и живот е тотално заплашено", каза председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че преди 20 дни са писали до Министерството на здравеопазването.

Проверката на МЗ, ИАЛ и НЗОК

"Те казват, че не са получили никакъв сигнал, а пациенти и пациентски организации през годините сме пускали за този хроничен проблем неведнъж. Вчера получихме писмо, в което много ясно е отговорено, че МЗ, ИАЛ и НЗОК са направили проверка. Те са констатирали, че в страната се внасят достатъчно количества от лекарствения продукт, за който ние алармирахме. Но съществена част от внесеното количество бива изнесено извън страната от определени търговци", допълни Димитров.

По думите му трябва да се спре порочният кръг и реекспортът на лекарства от България към Европа е толкова голям, че българите остават без лекарства.

А позицията на Министерството на здравеопазването до Bulgaria ON AIR гласи следното: "Доставките в страната на медикамента са били регулярни през изминалите месеци, като следваща доставка се очаква в началото на ноември. След извършени проверки на данни от Изпълнителната агенция по лекарствата и НЗОК наличните и разпределените количества в аптечната мрежа са достатъчни за нуждата на пациентите и няма констатиран недостиг".

"Популистичен отговор до медиите"

"Това, което получават всички медии, е популистичен отговор, който правят непрекъснато към всички медии. Не може да има отговор, в който се казва, че всичко е регулярно, а в същото време пациенти да не могат да си вземат лекарството", подчерта Иван Димитров.

Мила Андонова си прави трансплантация през 2009 година.

"От този момент най-малко веднъж годишно се сблъскваме с липсата на тези медикаменти, които се приемат ежедневно, животоподдържащи. И си разменяме лекарства с други пациенти. А това лекарство трябва да го пия до края на живота ми. Предвид това, че не сме хиляди хора, да не може да се осигури това, което по Здравна каса се полага, е недопустимо", коментира тя в ефира на Bulgaria ON AIR и не скри, че има стрес, защото се притеснява дали ще може да си осигури лекарство за следващия ден.

Лекарства изчезват периодично

"Това те връща в изходна точка и се връщаш години назад в живот, който е изпълнен с много мъки и болка. Връща те към диализата и не знаеш дали няма летален край. В момента съм взела лекарството назаем от друг трансплантиран. И понякога се е налагало да си доплащаме лекарството в рамките на 100-15- лв. за един медикамент", добави Мила.

Трансплантираните пациенти в България са около 500.

"Съществува система, но не съществува контрол, значи някой има интерес. През всичките години ние алармираме за това. Лекарства изчезват периодично и всичко го знаем, обществена тайна е, че се прави реекспорт. Парадокс е животоподдържащи лекарства да се разменят по куриерски фирми", възмути се Иван Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.