fallback

Българските съвременни читалища в чужбина имат нужда от повече подкрепа

Тези дейности са важни за нас, каза Радослава Недялкова от Милано, която спечели приза "Българка на годината" за 2023 г.

21.10.2024 | 12:02 Автор: Вяра Димова

Председателят на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина и основател и ръководител на фолклорната група "Нашенци" в Милано Радослава Недялкова спечели приза "Българка на годината" за 2023 г. Той се връчва всяка година от Изпълнителната агенция за българите в чужбина. 

"България ми липсваше страшно много. Записах се на различни тамошни танци, но тази празнина, която фолклорът запълва в нашите сърца, нямаше как по друг начин да се запълни. Реших, като няма група, да си я създам. Така се роди "Нашенци" през 2013 година. Десет години продължава да ни има, оцеляваме, справяме се. Групата е важна за много хора", каза тя в ефира на "България сутрин" в интервю на Милена Милотинова, част от което беше включено във филма ѝ "Сърцето на другата България".

В група "Нашенци" има 25 души, издържаме се изцяло със самофинансиране.

"Събираме членски внос, правим събития, на които събираме дарения. Всеки е намерил начин да се самофинансира, което не е правилно. Това, което правим, има нужда от вниманието на българската страна. Затова направихме Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина. Трябва да говорим с министерствата и да издействаме своето място пред българската държава и институции", настоя Недялкова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Италия отделя внимание на културните асоциации, като доброволчеството е на много високо ниво, за разлика от България.

"Иска ми се да сме едни от първите, които ще направят стъпка в тази крачка. Ние сме се справяли толкова много години и сами. По-важно е признанието, което ще получим на българската държава. Ние сме едни съвременни читалища. Това, което правим в чужбина, е читалищна дейност - правим сурвачка, мартенички, събития за 3 март, 24 май", разказа Недялкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback