България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българската следа в контрола на изкуствения интелект

Проектът COMPL-AI може да спести солени глоби на компаниите, подчерта д-р Петър Цанков

18.10.2024 | 11:51 Редактор:

През август влезе в сила Законът на ЕС за изкуствения интелект. Той очертава регулаторни изисквания на експертно ниво, но не предоставя ясни технически насоки, които компаниите да следват. 

Институтът INSAIT към СУ "Св. Климент Охридски", Швейцарският федерален университет ETH Zurich и компанията LatticeFlow AI разработиха първата в света рамка за проверка на съответствията на изкуствения интелект със Закона на ЕС. 

Това е първият в света инструмент, който свързва нормативните изисквания и реалното им приложение и е важна крачка в процеса на регулиране на изкуствения интелект не само на европейско, но и на световно ниво, стана ясно от думите на представителя на проекта COMPL-AI д-р Петър Цанков в студиото на "България сутрин".

"Европейският регламент с 6 правила прави по-сигурен изкуствения интелект. Основният проблем е, че не задава как да тестваме модели за ИИ, за да докажем дали спазва тези правила. В проекта COMPL-AI направихме първата в света интерпретация на тези принципи към конкретни технически правила", обясни д-р Петър Цанков.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че трябва всяка организация да може да тества как се справя техният модел с тези критерии. Проектът е с отворен код и е абсолютно безплатен.

"Всяка организация може да свали кода, да тества и да види каква оценка получава моделът. Инвестирахме време да тестваме всички модели от Google, Alibaba, Meta - за първи път такъв експеримент се прави. Никой не знаеше досега как тези модели се справят спрямо европейския регламент. Сега COMPL-AI насочва как да се оптимизират компаниите. Има скала, по която всеки модел получава оценка", каза още гостът.

Д-р Петър Цанков уточни също, че всяка компания локално инсталира програмата. Според него това би спестило доста труд и потенциални санкции за фирмите, внедрили изкуствен интелект.

"Така даваме инструменти на компаниите, защото глобите са много солидни - 35 млн. евро, 7% от оборота на тези компании. В момента всичкият труд е насочен натам - да има повече тестове", допълни д-р Цанков.

Над инструмента за проверка е работено повече от година. 

Гледайте видеото с целия разговор.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2171 гласа