fallback

Грижа и подкрепа за жените, за да не доведе следродилната депресия до трагедии

"Най-видният показател е честата тъга и плач", каза психотерапевтът Ники Марков

17.10.2024 | 11:31 Автор: Тодор Петров

България бе разтърсена от трагичната развръзка на случая с изчезналата Биляна Петкова. Младата майка на две деца беше открита мъртва вчера. Оказва се, че жената е била настанена в клиника заради тежка следродилна депресия.

Психотерапевтът Ники Марков заяви в "България сутрин", че само специалист може да определи дали човек е в тежка депресия. По думите му, малко са хората, които споделят, че изпитват подобни емоции. 

Как настъпва следродилната депресия

"Когато в житейските обстоятелства на човек нещо се промени до такава степен, че той вече не е способен да обгрижва своите потребности, неговата невробиохимия се променя. Най-нормалното нещо е това да се случи с една бременна жена, след като тя роди. Свързано е с много промени във физиологията на жената. Нормално е да започне да се грижи по-малко за себе си и повече за детето, но тогава някой трябва да се грижи за жената", обясни Марков за Bulgaria ON AIR.

"Най-видният показател е честата тъга и плач. Другите са трудни за прихващане", подчерта той.

Отговорът е изцяло в семейството

"Когато една семейна единица не успява да се погрижи за своите членове, резултатите невинаги са положителни. В живота на всеки човек има плаващи елементи и е важно да наблюдаваме какво се случва с околните и промените около нас", изтъкна психотерапевтът.

Марков добави, че има подготвени полицаи за такива ситуация и в същото време винаги е по-добре да се получи повече внимание, отколкото човек да бъде пренебрегнат.

Гостът посочи, че за сериозно състояние на следродилна депресия се говори след първия-втори месец, когато то не отшумява. Когато има натрапчиви мисли в човек - за самоубийство, за нараняване на детето, за отчуждаване от детето. След отчуждаване от детето, ако нищо не се промени, следващата стъпка е агресия към детето и околните.

Марков отбеляза, че фактът, че една жена е раждала преди, по никакъв начин не се отразява на шансовете ѝ да попадне в подобно състояние. Ако преди се е справила добре, това не означава, че и сега ще се справи добре. 

Подкрепата има много лица

"Невинаги можем да присъстваме. Но задължително в подобна ситуация около човека трябва да има някой, който да е там, за да помогне с подкрепа, време, усилия. Най-тежката задача на света е родителството. Ако състоянието е по-сериозно, задължително трябва да се работи със специалист. В основата винаги стои грижата за себе си. Майката трябва да има подкрепа. За жената е много важно да запази връзката си във времето", коментира още психотерапевтът.

Ники Марков цитира статистика, според която всяка втора жена изпитва силна тъга след раждане. Смята се, че между 13 и 20% от жените са подложени на депресивни състояние след раждане.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback