fallback

Внимавайте с детските играчки и костюмите и маските за Хелоуин

Отговорността е изцяло на производителите, посочи Габриела Руменова

16.10.2024 | 11:14 Автор: Тодор Петров

Лекари спасиха 8-месечно бебе с пластмасова играчка, която престояла 5 дни в гърлото му. За какво трябва да внимават родителите, когато купуват играчки на децата?

"Този случай е показателен за това колко е правилно да има по-високи изисквания към производителите на детски играчки. Не трябва да има дребни елементи, които да могат лесно да се отделят. Има начин, по който може да се изпитва всяка една стока. Говорим за контрол и за отговорност на самите производители", коментира Габриела Руменова от платформата "Ние потребителите" за Bulgaria ON AIR. 

Според нея всеки родител, колкото и да се старае, няма как 24/7 да наблюдава детето какво ще направи. Отговорността е изцяло на производителите, категорична е Руменова. 

Родителите трябва да търсят всички символи и маркировки по играчките

"Те трябва да останат видими за клиентите, за да могат да съобразят, когато купуват стока за децата. Могат да подадат сигнал за съмнения за опасност на тази играчка. Ако тя не отговаря на даден стандарт, те могат да си върнат парите за играчката и през съда да претендират за обезщетение след настъпил инцидент", обясни тя в "България сутрин".

Важно е предупрежденията да са налични, а ние да ги четем и спазваме, обърна внимание гостът в студиото.

Руменова изтъкна още, че има общоевропейски правила и директиви, които действат и в България. Изискванията са много сериозни. Трябва много да внимаваме и да не подценяваме рисковете, апелира тя.

За какво да внимаваме в навечерието на Хелоуин

"За съжаление, в България също има хора, които ще го отбележат. Химическите рискове доста по-трудно се откриват. Ако детето получи алергия, дали от играчка или от декорация, увеличено съдържание на фталати. Има тежки метали, които могат да бъдат открити в такива стоки и много бижута. Фталатите водят до алергии и безплодие", алармира Руменова.

По думите ѝ най-често забраняваните стоки за Хелоуин са маските и костюмите, които са леснозапалими.

Габриела Руменова предупреди да сме особено внимателни спрямо новосъздадените сайтове и страници във Facebook, където е голям рискът да попаднем на фалшиви и опасни стоки.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1382 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback