България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Филм разкрива историята на единственото училище за бедни деца у нас на 1 ноември

"Образованието е ключът към това да имаме по-позитивно и по-добро бъдеще", подчерта Симеон Цончев

15.10.2024 | 11:53 Редактор:

На 1 ноември е премиерата на филма с кауза "Училище за надежда". Той разказва историята на училище "Димитър Екимов" в село Русаля - единственото училище в България, което спасява деца от крайно бедни семейства, като им осигурява качествено образование, възпитание и грижа. 

"Контактът с децата е толкова зареждащ. Те са толкова любопитни. Казахме си, че трябва да разкажем на повече хора за това място. Необходимо е на децата да се даде сигурност", каза продуцентът на филма Симеон Цончев в предаването "България сутрин".

Той сподели, че се е запознал с всички учители, както и с менторите, които се грижат за децата. Училището съществува вече 10 години. От самото му създаване до днес работи с помощта на дарители и с малка подкрепа от държавата. В момента децата в училището са около 25.

Трудно ли е да се направи филм?

"Свикнали сме, когато се гледа български филм, да отиваме със свито сърце. Нашият филм е точно обратното. Надявам се, че хората ще си тръгнат от киното с хубаво чувство, че все пак в страната ни се случват хубави неща", заяви Цончев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че не е лесно да се прави българско кино. Отнема много усилия и време, тъй като процесът е "изключително бюрократичен, но с упоритост се получава". Продуцентът призна, че най-трудно за екипа е било да намери финансиране.

"Образованието е ключът към това да имаме по-позитивно и по-добро бъдеще", подчерта Цончев.

Той загатна, че подготвя нов филм, който ще разказва историята на англичанка, която попада в България през 30-те години.

Гледайте целия разговор във видеото.