България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политическата обстановка разклати бизнеса и няма да се наемат нови хора скоро

Атрактивни сектори като IT и аутсорсинг и търговия отчитат спад в прогнозите си, каза Александър Георгиев

15.10.2024 | 11:37 Редактор:

Повече от половината от работодателите в страната няма да наемат нови служители през следващите шест месеца. Това сочи седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта.  

"Нормално е част от работодателите да не са във фаза на наемане, защото ако се получи така, че 100% от фирмите в един момент имат нужда от кадри, самата система няма да издържи. Комбинация от различни фактори е защо тези 50% няма да имат нужда от кадри. Спрямо предходното проучване, в статистиките не влизат сезонните работници", коментира членът на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Александър Георгиев в "България сутрин".

24% от работодателите ще наемат нови служители

"Традиционно работодателите, които планират да назначават допълнително хора, са в т.нар. растящи сектори, които генерират голям брой на хората, които са необходими. Това са IT индустрията, аутсорсинг индустрията, има сериозно увеличаване на необходимостта от хора и в сектора на строителството и на търговията", информира той пред Bulgaria ON AIR.

Според Георгиев в по-малките населени места има по-малко на брой работодатели, които предлагат възможности и в момента, в който се наложи те да бъдат освободени, това трудно се компенсира. 

"Примерите, които очакваме да окажат сериозно влияние, са двете международни компании, които обявиха, че планират да затворят производствата си в Мездра и Враца. Това ще доведе до освобождаване на около 2000 души. Една от опциите е те да търсят работа в съседни градове", посочи членът на БКЗ.

Под стрес ли е бизнесът?

"Голяма част от тези работодатели нямат сигурност и предсказуемост на това какво могат да очакват от бизнеса в рамките на следващите 6 месеца. Сблъскват се и с много трудности при привличането на хора от чужбина. Пазарната ситуация и политическата обстановка влияе, дори международните компании ги кара да бъдат по-предпазливи - повечето от тях са във фаза на изчакване. Седем от основните сектори на пазара са едновременно във фаза на намаляване на прогнозите си. Положителното е, че всички сектори очакват ръст, но те са значително по-слаби от предвиденото през предишните периоди. Сектори като IT, аутсорсинг и търговия отчитат спад в прогнозите си", каза Георгиев.

Най-много обем за кадри се търсят в производствените предприятия и в сферата на търговията. По думите му по последни данни на пазара на труда не достигат над 250 000 души, но квалифицирани кадри има.

"Изкуственият интелект и всичко, което би ни помогнало да си автоматизираме работата, е за добро", анализира Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 975 гласа