fallback

Все по-млади страдат от депресия заради войните, пандемията и климата

Нуждаем се от повече информационни кампании, смята д-р Иво Чакмаков

15.10.2024 | 11:08 Автор: Деси Николова

Българите най-често страдат от тревожни разстройства. Най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години.

"Нека хората не се притесняват, когато говорим, че всеки пети е засегнат от някакъв тип психично разстройство. Това не означава, че всеки пети има психично заболяване. Дефиницията за психично здраве далеч не се изчерпва само с отсъствието на психично заболяване. За да бъда психично здрав, аз трябва да посрещна много по-широк кръг от критерии", каза д-р Иво Чакмаков от медицинския отдел на международна фармацевтична компания в студиото на "България сутрин".

Човек трябва да може да реализира своите генетични и придобити способности, да разпознава и управлява своите емоции, както и да се интегрира адекватно в обществото. Освен това, човек трябва да бъде способен да се справя със стреса и да елиминира излишното напрежение, което може да затрудни ежедневното функциониране.

Д-р Чакмаков обясни пред Bulgaria ON AIR, че младите хора са особено уязвими, тъй като тяхното възприятие за света е по-сензитивно и те са по-информирани и чувствителни към заобикалящите ги промени. Глобалните проблеми като пандемията, геополитическите конфликти, климатичните промени и икономическите трудности водят до постоянен натиск върху психичното здраве.

Превенцията има ключова роля

Според д-р Чакмаков е важно да разберем, че тревожността и депресията, които обхващат все повече млади хора, са резултат от комбинацията на фактори, включващи както личния стрес, така и обществените предизвикателства. Съвременният свят излага хората на непрекъснат поток от негативна информация, което води до това, че много от тях започват да изпитват страх от бъдещи, все още несъстояли се събития, което може да отключи психични проблеми.

Гостът подчерта, че превенцията и профилактиката играят ключова роля за справяне с тези състояния.

"Всяко инвестирано евро в профилактика спестява четири пъти повече разходи за лечение и диагностика", отбеляза събеседникът наблягайки на факта, че е необходимо да обръщаме повече внимание на тези проблеми и се нуждаем от информационни кампании за психичното здраве.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 990 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback