fallback

Quarto ансамбъл и маестро Йордан Камджалов ще пеят на много езици на общ концерт

Спектакълът има послание към публиката, казаха Иван Пенчев и диригентът

14.10.2024 | 12:03 Автор: Беатрис Младжова

Диригентът Йордан Камджалов и Quarto ансамбъл отбелязват заедно своите рождени дни.  

"Ние сме приятели с маестро Камджалов от много години и тъй като съвпаднаха датите на неговия рожден ден, на рождения ден на фондацията и нашият рожден ден - 20 години вече сме на сцената Quarto, решихме вместо да правим два отделни концерта в различни зали, да направим един общ концерт тази година. Каним всички наши приятели и тези, които ни обичат. След 20 години ние ставаме все по-добри и продължаваме да се развиваме", заяви цигуларят Иван Пенчев за "България сутрин".

На концерта ще се пее на много езици, а поводите за празник са няколко.

"Това е просто един апотеоз на музикалната победа и на приятелството, и на музиката едновременно. Смениха се 5-10 правителства, ние не се сменяме, продължаваме да дълбаем и да се развиваме. Това, че аз имам рожден ден е почти една прекрасна подробност. Водачът на виолите също има рожден ден на този ден. Това е победа, защото във времена, в които слушаме, че пак ще има избори и хора умират по улиците дрогирани, ние създаваме изкуство на най-върхово ниво. И двамата с г-н Пенчев сме завършили в Берлин и носим немския дух, но сме много дълбоко българи по душа", допълни диригентът маестро Йордан Камджалов за Bulgaria ON AIR.

Концертът цели да обедини хората

Всичко в концерта е селектирано специално, за да донесе послание на публиката.

"За всеки концерт е трудна селекцията, защото от 20 години насам мисля за концертите като за едни музикални спектакли, защото всяка програма е много отдалеч премислена. Искаме да кажем нещо точно тази година, на този ден. Трудно е да направим селекцията, за да не сбъркаме нещо в посланието към публиката. Затова сега сме избрали да изсвирим Бокерини", поясни Пенчев.

Много искаме публиката да дойде на своя празник, а не просто на нашия празник, категоричен е Камджалов. 

"Ще има и национална премиера тази вечер и специална комуникация с публиката. Измислили сме нещо много специално. Ще се изпее "Честит рожден ден" на 12 езика и ще бъде пято поне на един език от всеки континент. Ще го изпеем и на руски, и на украински. И на езика, който се говори в Палестина, и в Израел. И на български, и на македонски. Ние с музиката искаме да обединяваме, да събираме хората. Това е концерт с пълно послание, повече от просто концерт", посочи диригентът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 394 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback