fallback

Убиваме биоразнообразието на планетата и ще си понесем последствията

"Катастрофални са загубите най-вече в тропическите региони", каза Веселина Кавръкова

14.10.2024 | 11:33 Автор: Искра Ангелова

Изгубихме 73% от популациите на гръбначни животни на планетата.

"Това е тенденция, която виждаме отдавна, тъй като този доклад го правим на всеки две години. Той измерва популациите на гръбначни животни по целия свят. Данните са събрани от 1970 година насам и се проследяват. Така виждаме, че за малко повече от 50 години тенденцията е много страшна - губим много от тези животни на различни места по света. Тази негативна тенденция не е нова, просто е по-бърза", каза изпълнителният директор на WWF - България Веселина Кавръкова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ дивите животни са индикатор дали екосистемите са здрави.

Екосистеми във все по-лошо състояние

"От продуктивни и здрави екосистеми зависи добрият ни начин на живот, икономическото ни развитие, защита от катастрофални метеорологични явления. А видовете, които ги обикалят, са индикатор за това в какво състояние са. Има значение, че губим тези животни, но има и значение, че екосистемите стават във все по-лошо състояние", допълни Кавръкова за Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че производството на храна движи загубата на биоразнообразието.

"Загубата на тези животни идва от деградацията и директното унищожаване на техните местообитания. Убиваме местата, на които тези животни може да ги има, на второ място - твърде много вадим като ресурс от тези екосистеми. Болестите също, те са свързани с климатични промени - те се отразяват както на нас, така и на дивата природа. 40% от обитаемата природа на Земята се използва за производство на храна, използва се 70% от водата, която имаме налична", коментира изпълнителният директор на WWF - България.

Забраните за улов не се спазват

Кавръкова смята, че мерките трябва да бъдат взети от всеки.

"Правителствата също вземат решения, бизнесът също има отговорност да променя практиките си, научната общност има огромна роля. Проблемът с бракониерството на различни места по света е различно сериозен, зависи за какви видове става въпрос. Ние в България работим за кафявата мечка и есетровите риби в река Дунав. Има забрана за улов, която не се спазва. Черният хайвер е много привлекателен и скъп продукт", обясни гостът.

Кавръкова е категорична, че губим животните заради човешките дейности. Катастрофални са загубите най-вече в тропическите региони.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 393 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback