България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Въвеждането на изкуствения интелект няма да доведе до намаление на заплатите

България има шанс да се присъедини към Еврозоната през 2025 г., смята Зорница Русинова

14.10.2024 | 10:43 Редактор:

Бизнесът и работодателите не се разбраха за увеличаването на минималната работна заплата на 1077 лв.

"Нормално е, когато се обсъжда минималната работна заплата (МРЗ), да има дебат между работодатели и синдикати. Хубаво е, че се чуват гласовете и на работодателите, и на синдикатите. Въпросът е не дали е малка или голяма МРЗ, съществените въпроси са свързани с баланса в бюджета, каква е икономическата перспектива пред страната. В някои случаи аргументите на синдикатите са важни, тези на работодателите също - важно е да се намери баланс", коментира председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в студиото на "България сутрин".

Тя не отхвърля варианта за диференцираната минимална работна заплата, но по думите ѝ по-добрият пример е с намален размер на МРЗ за младежи, за да имат стимул работодателите да ги наемат.

"Темата за неравенствата, големите проблеми на пазара на труда идват от различните степени на образование, инвестициите в средно и висше образование предопределят какви ще бъдат доходите ни. Когато говорим за МРЗ, става въпрос за нискоквалифицирани работници", подчерта Русинова. 

Важно е спазването на бюджетна дисциплина

Председателят на Икономическия и социален съвет посочи в ефира на Bulgaria ON AIR, че това е от значение не само заради присъединяването на България към Еврозоната, но и заради националното законодателство, което изисква поддържане на нисък бюджетен дефицит. Очаквания ѝ са дебатът да се прехвърли в НС след изборите.

"Ефектът от минималната работна заплата има съществено значение върху повишаване на доходите, това се вижда не само в страни като България. Имаме обвързване на МРЗ със средната, но има доста социални плащания, които зависят от нея - като подпомагане на хората с увреждания, това увеличава бюджетния разход", даде пример гостът.

Усвояването на евросредствата

Русинова препоръча обстоен преглед на възможните резерви за приходи. Тя очерта като негативна тенденцията, че имаме почти до 0 усвояване на европейските средства, които понякога са единствената възможност за инвестиции: "В последните години сме от криза в криза с допълнение към политическата е липсата на предвидимост. Ако бизнесът има предвидимост следващите години за механизма за увеличаване на МРЗ, няма така драматично до приема тези 15 и повече процента".

Навлизането на изкуствения интелект в бизнеса в България

От Икономическия и социален съвет обръщат все по-голямо внимание на влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда и ежедневието на хората.

"На последните места в Европа сме по използване на технологии в малките и средни предприятия. Ние нямаме план как можем да овладеем този процес. Въвеждането на изкуствения интелект няма да доведе до намаление на заплатите, а до промяна на различни професии, промяна каква квалификация е нужна на хората", каза Зорница Русинова.

Изкуственият интелект може да помогне на работодателите в кризата с кадри, убедена е тя. 

Присъединяване към Еврозоната

Очакванията на Русинова са това да стане през 2025 г. 

"Призоваваме да има максимална готовност, информационна кампания, да спрем с дебата трябва или не трябва да влезем в Еврозоната, а какво трябва да знаят хората, какво ни предстои. Реалистично е за следващата година, когато се приеме от МС Законът за бюджета, да има политическа воля за редовен кабинет, който да продължи преговорите", добави гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 243 гласа