fallback

Компаниите трябва да инвестират в киберсигурност и да обучават служителите си

Ако някой от служителите кликне на неправилното място, рискът от пробив е голям, каза Цветан Тренчев

14.10.2024 | 10:35 Автор: Тодор Петров

Експертът по киберсигурност Цветан Тренчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че в България се полагат максимални усилия за усъвършенстване на методите за защита на информацията. 

"Има все по-напреднали методики за защита и колеги опитват да опазят всичко, което е свързано с критична информация", подчерта той. 

Изкуственият интелект има положителни и отрицателни страни

"С навлизането му тези, които се занимават с киберпрестъпления, започнаха да го използват в различни сфери. Тези, които се занимават със защита, също го използваме. В сферата на сигурността няма 100% гаранция. Нивото на риск трябва да се сведе до приемливо ниво за собствениците и мениджмънта на дадена компания", обясни Тренчев в "България сутрин". 

"Нека не плашим хората с думата "киберсигурност". Тя е много малка част от информационната сигурност. Това са политики и процедури, които се въвеждат и изпълняват от хора. Най-важният пласт от сигурността е човешкият фактор. Ако някой от служителите кликне на неправилното място, рискът да се получи пробойна в сигурността на системата е много голям", каза още гостът.

Какво трябва да предприемат компаниите, за да останат защитени

Експертът по киберсигурност посочи, че не си говорят с IT специалистите и не защото те не разбират. Напротив, те са първата барикада. 

"Ние говорим със собствениците и мениджмънта, защото вредите за компанията не са само свързани с IT сферата. Там нещата са решими. Представете си какво би струвал киберпробив на компанията за разследване, какво би струвало на нейния имидж и как би се отразило на служителите ѝ", изтъкна Тренчев.

Според него трябва да се използват киберспециалисти от компаниите, но на първо място е обучението на персонала. По думите му трябва да се отделят бюджети за това, тъй като информационната сигурност се постига с пари.

Има защита на мрежите, на крайните потребители, на мобилните устройва - и ако сме изградили степен на защита във всеки един от пластовете, голям е шансът да бъде хванато съмнително поведение и да бъде спряна атаката, стана ясно още от думите на Цветан Тренчев.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 346 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback