България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Увеличението на минималната заплата не вдига стандарта на живот на бедните

Ще бъдат напаснати числата за покриване на критерия за влизане в Еврозоната, смятат Даниел Василев и Теодора Пенева

11.10.2024 | 11:30 Редактор:

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда размера на минималната работна заплата за 2025 г. Предвижда се увеличението да бъде с 15,4%. Или при сегашните 933 лева, да достигне 1077 лева. 

"Компромис ще има от всички, въпросът е какъв ще бъде той - трябва да се продължи дългосрочната политика на увеличаване на доходите и конкретно на минималната работна заплата и да има прогнозируемост. Не може постоянно да сме с най-ниската минимална работна заплата в ЕС", коментира експертът от Института за икономически изследвания Теодора Пенева в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че липсата на прогнозируемост създава затруднения за бизнеса. Като друг проблем гостът посочи спада в износа и в производствените показатели на индустрията. 

"Трябва да се мисли как да се подкрепи най-уязвимият бизнес. Да има разширяване извън минималната работна заплата - допълващи инструменти, подкрепящи бизнеса. Бизнесът иска механизъм, който да намали минималната работна заплата", заяви Пенева.

Изчисленията на експертите показват, че увеличението ще доведе и до увеличение на разхода за осигуровки за едни работник с 32 лв. 

В ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Даниел Василев призова на минималната работна заплата да не се гледа като нещо, което носи доходи за хората и това е минимумът.

"Тя е дискриминационна бариера за навлизане на пазара на труда. Увеличаването ѝ и това на осигуровките и осигурителните прагове води до непредвидимост за бизнеса какви ще бъдат неговите разходи. Това е тежък удар за много хора, когато икономиката ни влезе в рецесия и е по-изгодно да имаме гъвкавостта да се договаряме с работодателите", убеден е Василев. 

Според него е погрешно мисленето, че с увеличаването на минималната заплата се вдига стандартът на живот на най-бедните. Прогнозата му е, че това ще доведе до увеличаване на работещите в сивия сектор.

"Някъде, където хората имат избор да работят под минималната работна заплата на сиво или въобще да не работят, ще предпочетат сивия сектор", каза икономистът.

Гостите в студиото са на едно мнение, че трябват допълнителни мерки в подкрепа на работодателите. 

Влизане на България в Еврозоната

Нивата на инфлацията ще покрият критерия за влизане в еврозоната, вярва Даниел Василев.

"Ще успеят да напаснат числата, така че да изглеждат ОК в края на годината. В никакъв случай по-ниският данък не е лошо нещо, той е от големите причини за тласък на българската икономика. Имаме по-ниска данъчна ставка, но имаме рекордни данъчни проходи всяка година", коментира икономистът. 

Като проблем той посочи, че се харчат повече пари от тези, които си събират.

Теодора Пенева също е убедена, че страната ни ще покрие критериите за въвеждане на еврото.

Гледайте целия разговор във видеото.