България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Urban Wine Fest Sofia популяризира българското вино

"Увереността на винарите в България става все по-голяма", каза Цветелина Стоянова

11.10.2024 | 11:44 Редактор:

На 18 октомври започва виненият фестивал Urban Wine Fest Sofia 2024. Той е посветен на многообразието на местни сортове винено грозде, с които българските винари дават автентичния облик на българското вино. 

"Това е една инициатива, която дълги години създаваме заедно с моите колеги. Това е една инициатива, посветена на идеята на каузата да популяризираме местните сортове, да популяризираме българското вино така, че то да бъде по-видимо за българите и извън границите на България. Ще успеем и благодарение на подкрепата на членовете на асоциация, с които години наред работим за тази кауза. Работим с много отдаденост и желание", каза членът на Управителния съвет на Българската асоциация на винопроизводителите Цветелина Стоянова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че имат подкрепа както от Министерството на туризма, така и от Министерството на земеделието.

На фестивала ще има и кулинарни изненади

"Столичната община, община Варна, община Велико Търново, община Пловдив също застават зад нас. Днес към Варна пътуват 17 местни сорта, може би зрителите не подозират, че ние през годините ние отглеждаме и популяризираме вина от цели 17 сорта. 37 изби пътуват към морската столица, след това ще се насочат към София и след това в Пловдив. Но инициативата Международен ден на мавруда, която е за пета поредна година, е посветена именно на един от най-емблематичните сортове", допълни Стоянова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сортовете, с които може да се оформи обликът на българското вино, са местните - мавруд, широка мелнишка лоза, врачански мискет, червен мискет.

"Нека не пропускаме и създадените благодарение на българската наука. Това са сортове като рубин, кайлъшки мискет, Мелник 55. На фестивала хората ще имат възможност да се потопят в богатството на българските сортове. Ще има музикална програма, кулинарни изненади", разри гостът.

Цветелина Стоянова изтъкна, че българското вино върви само нагоре и тенденциите са добри.

"Увереността на винарите в България става все по-голяма, все повече признания имаме за това, което правим. Смело мога да твърдя, че може да достигаме световни нива във винопроизводството. Вярвам, че консуматорът ще се доверява все повече на българското вино", добави тя.

Във Варна събитието ще е от 14:00 ч. до 22:00 ч. и утре по същото време в ReBonkers, а в София - 18 и 19 октомври в "Ларгото".

Гледайте целия разговор във видеото.