България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Уимбълдън" се сбогува с лайнсмените за сметка на изкуствения интелект

"Ролан Гарос" е единственият турнир от Големия шлем, който продължава да разчита на тях

11.10.2024 | 11:15 Редактор:

2025-а ще бъде годината на тениса и изкуствения интелект. Все повече турнири ще използват AI, който да бъде в помощ на съдии и състезатели.

All-England Club обяви революционни промени в съдийството на "Уимбълдън" - най-старият тенис турнир от Големия шлем. От другата година "Уимбълдън" ще използва изкуствен интелект зa отсъждане на грешките на тенисистите.

Лайнсмените, които досега отговаряха за отстраняването на тези събития, получиха благодарност за значителния им принос и всеотдайна служба. Главният изпълнителен директор на All-England Club коментира, че за играчите това ще създаде същата среда, в която те се представят на много други турнири.

Той подчерта, че "Уимбълдън" има отговорността да балансира между традицията и иновациите. По този начин от 2025 година "Уимбълдън" ще се присъедини към Откритите първенство на Австралия и САЩ, където съдии по линиите вече са заменени с електронни системи още през 2021 година. 

Откритото първенство на Франция ще остане единственият турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос", който все още не използва автоматизирана съдийска технология. 

Снимка: БГНЕС