fallback

Украинската помощ ще свърши и земеделците отново ще чакат подаяния

Състоянието на сектора е хаотично, защото няма държавна политика, каза Симеон Караколев

11.10.2024 | 10:55 Автор: Вяра Димова

Представителите на земеделския бранш се срещнаха с финансовия министър Людмила Петкова в търсене на 125 млн. лева, остатък от т.нар. "украинската помощ". Намериха вариант за ново решение на Министерския съвет (МС), което ще бъде предоставено до края на ноември. След срещата земеделците отмениха протестната готовност. 

"На този етап и това, което получихме като уверение от финансовия министър, задоволява нашите очаквания за компенсации, изплатени в рамките на максимално кратък срок. Знаем ситуацията в държавата. Наясно сме, че тези средства в размер на над 500 млн. от началото на годината, ноември още 125 млн. - над 600 млн. лв., които не бяха бюджетирани, са трудни", коментира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев в "България сутрин".

Стотици земеделци не са получили преводи

"Малко над 190 млн. са разплатени през вчерашния ден. Около 450 човека не са получили вчера своите преводи заради различни административни пречки. За тези преводи се правят справки в НАП. Ако имат задължения, се изчаква. В момента разплащат натрупани задължения. Надяваме се в рамките на ноември да доплатят фуража. Зърнопроизводителите влагат в момента в семена. Тези пари не стоят в банкови сметки", обясни Караколев пред Bulgaria ON AIR.

Вратата за протести "е леко открехната" още от миналата година, подчерта той.

"Тя не се е затваряна. Понякога е широко отворена, сега е леко притворена. Няма как да се затвори. Очакваме такива средства да влязат и в бюджета за следващата година - Бюджет 2025. Вчера на срещата беше препотвърдено това от земеделския министър, че е поискал 650 млн. лв., поискани са на два транша. Изчаква се и решение на ЕК", информира Караколев.

Негативизмът върху земеделското министерство

"В случая то няма полезен ход. Земеделският министър в момента трябва да инициира подобен диалог относно залагането на тези средства за следващата година, за да избегнем всичко, което се случи тази година - протести, декларации, споразумения. Тази украинска помощ рано или късно ще свърши. След това се връщаме пак в онази неприятна действителност, в която започваме да очакваме подаяния. Ние не искаме да стоим вече на тези подаяния, искаме да има устойчивост в сектора", настоя председателят на НОКА.

По думите му, тази устойчивост минава единствено през законодателни промени, като например такива, които да легитимират кооперирането.

"България е последна на опашката по сдружаване в целия ЕС. Състоянието на сектора е хаотично. Нямаме държавна политика. Ако не се кооперират болшинството от малките и средни фирми, са аут от пазара. Ние нямаме упрек към който и да е служебен кабинет, защото от него не зависи да провежда дългосрочните политики. Имаме парламент, в него има хора, които участват години назад - от тях зависи. Трябва да си дадат ясна сметка, че не може така да продължава, всички страдат", категоричен е Караколев.

Средно годишно около 3% от фермерите са приключват дейността си, съобщи още той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback