България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Аукцион събира 131 произведения на именити български художници

Имаме страхотни шедьоври в нашето изкуство, които трябва да бъдат оценявани, казаха Момчил Златаров и Александра Мицева

10.10.2024 | 11:55 Редактор:

Изложба събра 131 картини на майстори на българското изкуство от академичната, модерната и следвоенната епоха и от утвърдени съвременни творци.

Могат да бъдат разгледани произведения на Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Никола Танев, както и на големите имена на българския постмодернизъм като Светлин Русев, Генко Генков, Димитър Буюклийски-Мичи, Димитър Казаков-Нерон. Изложбата е с безплатен вход до 14 октомври, а на 15 октомври ще се проведе аукцион с творбите.

"Представяме богата селекция на български автори от началото на 20 век. Гвоздеят е Ярослав Вешин, чех по произход, но приел България за своя втора родина, с неговата картина "Разходка с шейната", каза Александра Мицева от галерия Artmark в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че изложбата и аукционът са отворени за колекционери и за всички любители на изкуството. 

Изкуствоведът и специалист консигнация Момчил Златаров заяви, че в изложбата са включени произведения от различни видове изкуство - картини, скулптури, графики, използвани са различна техника, на различна тематика са и има по нещо за всеки.

"Целта ни на първо време е да бъде показано изкуството и да бъде оценено. Главното, което се опитваме да покажем, е, че имаме страхотни шедьоври в нашето изкуство, да се покажат публично и да се уважават", сподели Златаров пред Bulgaria ON AIR.

"Разходка с шейната" на Ярослав Вешин от 1896 г. е оценена между 20 000 и 35 000 евро.

"Цената е определяща, това е пазар, който се развива, има определени автори, които са на определени цени. Изкуството е инвестиция, инвестираш в произведението", каза още Александра Мицева. 

Гледайте целия разговор във видеото.