fallback

Есенното поскъпване на храните не трябва да предизвиква паника

Потребителската кошница е колкото миналогодишната, каза Владимир Иванов

10.10.2024 | 11:19 Автор: Беатрис Младжова

"Наблюдаваме нормален пазар, който не се отличава от най-добрите образци за търсене-предлагане. Има традиционно есенно поскъпване, но е съвсем в нормата. Има изменение от 1,5-2%, тенденцията е нагоре. Нямаме остри стълбове на покачване. Реколтата на слънчоглед е по-малка. Има изменение - от 1040 долара за тон, в момента отиваме към 1100 долара. В момента цената на олиото е с 15% под нивата от миналата година. Ще има ръст, но няма да е в тези размери, които се декларират. С оглед на това едно домакинство колко олио употребява, едни 30-40 стотинки няма да затруднят домакинския бюджет. Няма нужда от паника, участваме в много голям пазар. Има и хубава вест в тази сфера - пшеницата тръгна нагоре", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в "България сутрин".

Без драстична промяна в цените

По думите му потребителската кошница е колкото миналата година - 92 лв.

"При свинското се бележи ръст, но той беше ефект от ръста през 2021-2022 г. Този ръст беше закономерен и необходим вследствие на качилите се разходи. По отношение на пилешкото имаме цена точно колкото миналата година. Захарта е малко по-ниско, за сметка на това киселото мляко е малко по-високо. Вече сме в една нормална конкурентна среда. Има тревожност заради конфликтите и промяната на цените на петрола, но като граждани можем само да се молим конфликтите да спират или да не ескалират", допълни Иванов за Bulgaria ON AIR.

Страната ни може да произвежда много повече

Според него, ако използваме потенциала на страната ни, можем да обезсмислим определен внос от определени държави.

"Гроздето е на малко по-високи цени. При лимона има поскъпване над 25%. Краставицата поскъпна. Имаме достатъчно родно производство с оглед на това да присъства добре на пазара. България има потенциал да произвежда с пъти повече това, което прави. Процентът на задоволяване в много продукти е под 100, а сме били над 200. Радостното е, че има стопанства, които са с много висока степен на ефективност. Имаме едни от най-хубавите почви в целия свят", подчерта гостът.

Иванов посъветва да си набавяме информация преди да отидем на пазар и внимателно да четем етикетите.

"Нека потребителите, преди да отидем на пазар, да се информираме добре и като правим решения за покупка, да не следваме лоши търговски или друг вид практики - дали целящи да нарушат финансовия ни интерес, дали целящи да увредят здравето ни. Що се касае до яйцата, защото и там имаше драма - нека всеки да чете етикета и маркировката на яйцата и където има необозначени и немаркирани, да не се купуват", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback