fallback

Ваксината срещу грип осигурява средно 50% защита

Подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина е до края на ноември, посочи проф. Радостина Александрова

10.10.2024 | 11:11 Автор: Елеонора Танева

В България годишно над 2000 души умират след грипна епидемия. Най-уязвими са децата до 5-годишна възраст и хората над 65 години. 

"Грипът може да причини сериозни поражения на малките деца, възрастните хора, на пациентите с белодробни, сърдечни заболявания, с имунни дефицити, бременните жени", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Подходящо време за ваксинация

Подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина е до края на ноември, а идеалното е от средата на октомври до средата на ноември.

"Стига хората да си намерят ваксина. Ваксината срещу грип осигурява средно 50% защита. Зависи доколко актуалният щам ще съвпадне с прогнозирания. По-добре е да имаме тази защита, тя намалява риска от тежко боледуване, хоспитализация, усложнения", отбеляза вирусологът.

Реално сезонният грип още не ни е атакувал, стана ясно от думите на проф. Александрова.

Разликата между грип и Ковид-19

В ефира на Bulgaria ON AIR вирусологът препоръча при съмнение човек да си купи бърз тест, с който да установи дали има Ковид-19 или грип. Това е важно за лечението, тъй като срещу грип има специфични антивирусни агенти, които са ефективни, ако се приемат в ранен стадий на заболяването.

"Грипът ни сграбчва и поваля изведнъж, при Ковид-19 това става за 2-3 дни. При грипа имаме специфични болки в мускулите и ставите, човек се чувства разбит. При Ковид-19 има много случаи, които могат да протекат безсимптомно", обясни разликата проф. Александрова.

Обичайно пикът на грипната вълна е в края на януари и началото на февруари. 

Респираторният синцитиален вирус

Все повече хора се притесняват от респираторния синцитиален вирус, който е много по-слабо познат. Гостът успокои, че той протича леко, безпроблемно, като изключение са млаките деца и възрастните хора.

До хоспитализации се стига при 1 до 3% от болните. Той е и най-честата причина за бронхиолит при кърмачета.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback