fallback

АИКБ поиска 20% съкращения в публичния сектор

Искаме мерки, които да ограничат бюджетния дефицит, заяви Добрин Иванов

10.10.2024 | 10:44 Автор: Тодор Петров

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) призоваваха за 20% съкращения в публичния сектор, като бюджетна мярка заради предвидените разходи през 2025 г.

"Излязохме с призив за отговорно поведение и мерки, които да ограничат бюджетния дефицит. Има опасност, ако бъдат изпълнени законовите намерения, да имаме прекомерен дефицит - 8,5-9% от очаквания брутен вътрешен продукт. Ще забравим за всички наши цели - Еврозона. Ще бъде нарушена бизнес средата. Всички мерки трябва да бъдат преразгледани", заяви изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му големият бюджетен разход се дължи главно на увеличението на разходите в 3 пера: възнагражденията в публичния сектор; разходите за издръжка на държавния апарат; увеличението на социалноосигурителните и здравните плащания. 

Над 12 млрд. са тези плащания, които се прибавят към дефицита от 2024 г., който е над 6 млрд. лв., стана ясно от думите на Иванов за Bulgaria ON AIR.

За 10 г. населението на България е намаляло с 1 млн. души

"Основната задача на държавната администрация е да обслужва гражданите и бизнеса. С намаляване на населението тя расте по политически причини. В МВР имаме нужда от мащабна реформа. 95% от разходите са за възнаграждения", каза още изпълнителният директор на АИКБ.

Според него над 30% от щатно разписаните бройки в държавната администрация не са заети, а намаляването на заетостта с 20% няма да доведе до реално освобождаване на хора.

Средната заплата в публичния сектор в по-висока от тази в частния 

Добрин Иванов посочи, че разликата между двете средни заплати е около 10%. Държавните служители не плащат осигурителни вноски, което увеличава с още 10% нетната разлика във възнагражденията, обърна внимание гостът.

Според АИКБ трябва да бъдат възстановени намалените ставки по ДДС и нулевите ставки да бъдат премахнати: Всички трябва да понесем отговорност и всеки трябва да си плаща данъците.

В последните бюджети от АИКБ не виждат приоритетни области, които държавата възнамерява да развива. Те са на мнение, че икономиката е най-важна за развитие.

Иванов подчерта, че липсата на редовно правителство и парламентарно мнозинство оказват влияние върху отсъстващата посока на развитие на бизнеса.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback