fallback

Апокалиптични гледки, заплахи и дезинформация в САЩ заради урагана "Милтън"

Имаше слухове как правителството, рептилите нарочно правят ураганите, каза проф. Христофор Караджов

10.10.2024 | 10:22 Автор: Беатрис Младжова

Флорида е под ударите на "Милтън" - най-силната буря за повече от век. Заповед за евакуация получиха над един милион жители. 

"Ураганът леко отслабна, удари брега с трета степен. Винаги когато преминава от топлите океански води към сушата, това спада интензивността на вятъра, но това е изключително опасен ураган. Рисковете и опасностите са от самия вятър, покачване нивото на водата, пожари, паднали електрически стълбове", съобщи журналистът и преподавател в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов за "България сутрин".

Рано е да се обобщава за щетите и да се броят загиналите, които вероятно ще има, на мнение е той.

"Обикновено минава време преди да стане ясен истинският размер на стихията като другия ураган, който премина преди дни - "Хелен", причини много големи поражения много навътре в територията на Северна Каролина. Това е природна стихия, с която трябва да се съобразяваме. Огромен проблем се създава, когато хората не спазват исканията за евакуация или тръгват в последния момент, задръстват се пътищата, ураганът може да ги застигне на пътищата", допълни проф. Караджов за Bulgaria ON AIR.

Стихията продължава дълго

По негови думи тези стихии могат да продължават много часове, понякога ден и повече.

"Паника няма. Аз съм живял 4 години във Флорида и от собствен опит дори да мине ураган близо до теб, е страховито и стряскащо, защото продължава дълго време - и вятърът, и тъмното, ако има и наводнения. Паника няма, но има реални проблеми с това, че щат като Флорида е изключително гъсто населен особено по крайбрежието. И не само във Флорида, а в Тексас, Алабама и Каролините. Хората искат да живеят до водата, искат хубави гледки и често са изложени на пътя на стихиите", коментира събеседникът.

Проф. Караджов добави, че хората се евакуират с автомобили, защото няма друг начин.

"Ако се евакуират или отиват навътре, или на север и някакви по-солидни сгради. Евакуационни центрове освен по стадиони, училищата са такова място и центрове за възрастни хора, общински сгради, пожарни станции, това са местата, където хората могат да отидат. На един много голям стадион е бил отнесен покривът. Мародерството много строго се преследва в такива ситуации и рядко се случва. Фалшивата информация е голям проблем. Имаше заплахи към служители, кметове, слухове за това как правителството, рептилите нарочно правят ураганите да обезлюдяват региони. Това са опасни тенденции", поясни журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България сутрин
fallback