fallback

ТЕЛК пациенти са без доходи заради постъпването на непълни документи при лекарите

Няма достатъчно специалисти в сферата, смятат Пенка Георгиева и Светослав Чернев

09.10.2024 | 11:56 Автор: Беатрис Младжова

Нов проблем с ТЕЛК системата. Според пациентски организации лекарите не могат да пренасочват досиета на пациенти, ако липсва конкретен специалист в ТЕЛК-комисията.  

"Допреди седмица лекарите от ТЕЛК комисиите можеха да пренасочват документите, разпределени автоматично от електронната система към комисии, където биха преценили, че има специалист. За съжаление експертите от Министерството на здравеопазването премахнаха тази опция на пренасочване. Това, с което излязоха в обяснение е, че имало над 2000 пренасочвания. Преди, когато комисиите били 77, се работело по-добре, а сега са двойно повече. Нормално - след като няма лекари. Настояваме незабавно да се даде възможност да се пренасочват и IT специалистите да направят така, че да бъдат разпределяни автоматично", заяви представителят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева в "България сутрин".

При лекарите постъпват непълни документи

Според Светослав Чернев нещата вече стават на сляпо и се гледат само документи, а не се вижда пациентът.

"Оказва се, че на човек от община Хисаря му е изтекъл ТЕЛК-а още април, той се явява август и все още няма пенсия, няма доходи. Няма кой да му изпрати писмо и да го уведоми, че трябва да се яви на ТЕЛК. Той е бил доскоро в ТЕЛК - Пловдив, изпращат го служебно в ТЕЛК - Карлово, никой не знае какво се случва. Отиват непълни документи, лекарите не могат да дават точна експертиза", допълни председателя на организацията на малките хора за Bulgaria ON AIR.

По думите на Георгиева проблемът с непълните документи е в голям ущърб на пациентите.

"Тези епикризи са доста рискови, защото могат да бъдат написани от познат на пациента, има и злоупотреби с ТЕЛК решенията и самите лекари не са разследващ орган. Оправданието на управляващите, че с автоматичното разпределение ще се избегне корупцията и злоупотребите е смешно. Ако комисията се произнесе при непълни документи, е възможно пациентът да бъде ощетен", коментира гостът.

Сериозна липса на специалисти

За съжаление няма специалисти и е хубаво България да разбере, че кадровия капацитет го няма, категоричен е Чернев.

"Тъй като 25 октомври е Ден за информиране по въпросите на хората с нисък ръст, подготвям декларация и седнах да видя какво се е променило откакто съществува този ден. Нищо не се е променило. Идва ново правителство - почваме реформи и в крайна сметка ощетяваме пациента, корупцията си я има, създаваме само предпоставка за по-трудни действия, а тези хора разчитат на помощ. В случая с това момче е хубаво, че работи и има семейство, но в много случаи семейството е ангажирано с грижата за пациента и тогава какво се случва", поясни той.

Георгиева смята, че разпределянето на пациент при специалист, който не е свързан със заболяването му, е престъпление спрямо пациента.

"Когато липсва специалист, който да се изкаже по известно заболяване, лекарят, който води комисията пренасочва чрез системата документите автоматично да бъдат разпределени на друго място, но системата не е довършена, защото тя не праща там, където ще има специалист, а някъде си. В момента освен постоянната нетрудоспособност, движат и временната трудоспособност - пациент с инсулт, инфаркт или онкологично заболяване, след 6 месеца документите му трябва да бъдат обработени. Обаче те не влизат в сегашната система", посочи представителят на "Заедно с теб".

Чуваемостта в Министерството на здравеопазването я няма отдавна, на мнение е Чернев.

"Личният лекар трябва да даде обобщена информация за състоянието. Той трябва да изпрати какво се случва с този пациент, а в ТЕЛК искат да видят той ходил ли е на рехабилитация, грижи ли се за подобряване на здравето си и когато не изпратим тази информация, означава, че пациентът няма нужда. Това означава от втора група инвалидност да отиде на 0%, да му се спрат всички права. Някои от институциите имат нужда от помощни средства - апарати за слух, дигитални устройства", каза председателя на организацията на малките хора.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback