България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Електромобили и хибриди на преден план на Софийски автомобилен салон 2024

"Почти всеки втори автомобил ще може да бъде тестван", заяви Ивайло Жеглов

09.10.2024 | 12:00 Редактор:

На предстоящия Софийски автомобилен салон, който ще се проведе от 18 до 27 октомври 2024 година, ще бъдат представени над 200 автомобила от различни класове и производители.

"За първи път на автомобилния салон ще преобладават електромобили и хибриди като експонати на щандовете на фирмите. По-екологично е при всички положения. Всички искаме да дишаме чист въздух в градовете и селата. Вече става и по-икономично, почват да се изравняват цените на електрическите автомобили, с тези на двигателите с вътрешно горене", каза един от организаторите на събитието Ивайло Жеглов в студиото на "България сутрин".

Разходите за поддръжка, свързани с гориво, масла и филтри, значително намаляват. Важен аспект е и фактът, че много от новите батерии за електрически автомобили могат да издържат толкова, колкото и самите автомобили.

Жеглов подчерта пред Bulgaria ON AIR, че изграждането на зарядни станции трябва да изпревари растежа на електрическите автомобили. В рамките на автомобилния салон ще бъде осигурена информация относно зарядната инфраструктура, като на място ще присъстват компании, предлагащи зарядни решения. 

Важна новост на тазгодишния автомобилен салон е, че почти всеки втори автомобил, представен на изложението, ще може да бъде тестван.

Тенденцията при купувачите на автомобили също се променя. Според Жеглов, хората вече се насочват към по-компактни електрически автомобили за градска употреба, докато за дълги пътувания избират по-големи и по-мощни превозни средства. 

Гледайте целия разговор във видеото.