fallback

Градският транспорт в София спира в час пик, ако шофьорите не получат бонусите си

Иван Кирилов уточни, че това ще стане още следваща седмица

09.10.2024 | 11:12 Автор: Елеонора Танева

Много от нещата в позицията на Столичната община относно градския транспорт на София не отговарят на истината. Това заяви председателят на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" Иван Кирилов. 

"Протестът е заради неспазване на споразумението от страна на кмета - да се изготви и въведе бонусна система. Споразумението е валидно за 2024 г., подписахме някакво споразумение в рамките на работна група, на 4 октомври се състоя среща с кмета, намеренията му са системата да бъде внедрена през 2025 г. Методиката е изчислена, остана само да се договорим колко ще получава всеки водач срещу пропътуван километър. Целта на кмета е да стане другата година, което да замести наше друго искане за тогава - увеличение на основната заплата", коментира Кирилов в студиото на "България сутрин".

От 1 октомври трябваше да влезе в сила бонусната система

Днешното събиране пред Столичната община е протест, на който ще отидат хора, които не са на смяна. 

"Протестът не е политически, не е свързан с изборите. Имахме срещи, на които заявихме да гласуват за когото искат, идеята е да се защити работника и неговите интереси. Протестираме срещу неизпълнените политически обещания. Очакваме кметът да слезе пред хората, да ги успокои или ние да се качим и да обясни какви са възможностите. Лошото е, че социалният диалог не е на нивото, което искаме", подчерта Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Градският транспорт може да спре

Ако няма ефект след днешния протест - другата седмица ще има ефективна стачка - между 8 и 9 ч. сутринта градският транспорт ще спира. ако и тогава няма изпълнение на договореното - ще има безсрочни стачки, обясни Кирилов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му е некоректна информацията на Столичната община за средна заплата над 3 000 лв.

"Има шофьори, на брой са малко, които получават такива брутни заплати - постига се с главоломен извънреден труд, средната заплата е 2500 лв. с 40 г. трудов стаж, с 60-70 ч. извънреден труд, нормално е заплатата да е такава", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback