fallback

Без обещаните бонуси шофьорите от столичния градски транспорт ще напуснат масово

Инж. Александър Шопов подчерта, че водачите често работят извънредно и почиват само по 4 дни в месеца

09.10.2024 | 10:50 Автор: Толя Стоянова

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ подготвя протестни и стачни действия на работещите в столичните общински дружества. Напрежението се повиши след срещата с кмета на София Васил Терзиев за финансиране на договорената бонус система.

"Част от проблема е това, че държавата не е изплатила своите задължения към Столичната община (СО) във връзка с изплащането като компенсация и преференциалните карти. Каквото и да си говорим, накрая спорът е за пари. Г-н Терзиев заяви, че пари на калпак няма да се дават повече. Ние заложихме на бонусната система - хората, които работят повече, да се чувстват по-добре на работното си място. Искахме 30% увеличение на заплатите. В споразумението ясно е записано, че бонусната система трябва да се изработи и да стартира в рамките на тази година. Бонусната система беше готова в края на август. Вече е при г-н Терзиев. Остава финалната стъпка, за да знаем колко на препътуван километър ще взима съответният водач", каза председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ инж. Александър Шопов в предаването "България сутрин".

По думите му на шофьорите им се отнемат по 6-7 почивки и им се налага да почиват до четири дни в месеца. Смяната им е по 8 часа, но имат и задължения, свързани с подготовката на автобусите, които в по-голямата си част не са включени в работното време.

Шофьори са готови да напуснат

"В никакъв случай не е вариант да започне да работи бонусната система от догодина, защото хората ще започнат да напускат. Имаме уговорка в края на месеца да има още една среща с г-н Терзиев. Очакваме държавата около 20-о число да преведе средствата, които са дължими по преференциалните карти. Ако след тази дата няма резултат, ние ще излезем на ефективни протестни и стачни действия непосредствено след изборите", заяви инж. Шопов пред Bulgaria ON AIR.

От Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ имат три искания: влизане на бонусната система в рамките на тази година, изплащане на задълженията на държавата към СО и държавата и СО да заложат в своите бюджети за 2025 г. още 15% увеличение на заплатите.

"Протестът е най-висшата форма на демокрация", подчерта Шопов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback