България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Тайната Данте" по "Божествена комедия" - мощен спектакъл с въздействащо послание

Мая Праматарова, Румен Бояджиев - син и Асен Наков обещават вълнуващо шоу

08.10.2024 | 12:25 Редактор:

Балет "Арабеск" поставя началото на сезона с премиерата "Тайната Данте" по "Божествена комедия" на Данте Алигиери. Събитието ще бъде и част от българското издание на Европейската инициатива "Нощ на театрите". 

"Зрителите да очакват изключително вълнуващ спектакъл. Много мощен като внушение и като послание с прецизни сола, дуети и въздействащи сцени. Предизвикателство е да правиш балетен спектакъл по Данте Алигери. Този спектакъл въздейства като едно много сложно на пръв поглед, а може би като усещане представление, в което хореографският текст, музиката, танцът и визуалната образност въздействат заедно", коментира драматургът Мая Праматарова в "България сутрин".

Според Румен Бояджиев - син екипът успява да се справи бързо заради подходящите идеи, които идват една след друга.

"Разликата между това да напишеш инструментална музика, която тече свободно във времето и се изпълнява в концертната зала и това да направиш музика за балет за филм, е нещо много трудно. Има много ограничения, а това, което чуват слушателите, трябва да дава усещането за свобода. Моята цел е била да пресъздам усещането за епохата, която е привидно мрачна, но в нея са се случвали и доста светли неща. Ние работихме това нещо около 6 месеца", допълни композиторът за Bulgaria ON AIR.

Според Асен Наков се славим с прекрасни артисти.

"Историята е най-вече в това, че "Божествена комедия" е огромен материал, който е сложен като текст и образ, защото Данте Алигери рисува картините с думи. Хореографията беше сбор от визия, чувство, чувство в музиката, което трябва да бъде пренесено през актьорите към зрителя. В тази симбиоза всички фактори играят, за да може зрителят да усети това, което имаме предвид ние и Данте. Балет "Арабеск" е национално съкровище за мен. Имаме прекрасни артисти", посочи хореографът.

Гледайте целия разговор във видеото.