България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цанко Цанков за атаките от българи срещу него и рекорда в Дунав

"Всичките ми показатели бяха извън норма като на много тежко болен човек", сподели плувецът

08.10.2024 | 11:34 Редактор:

Плувецът Цанко Цанков обмисля да заведе дело срещу Международната асоциация по плуване в открити води, която отказа да ратифицира последния му рекорд с мотив, че предоставените данни са непълни и манипулирани.

"Аз поканих Асоциацията по плуване в открити води да ратифицира моето плуване. Получих обаждане от тях, в което те ми съобщиха, че в пощенската си кутия са получили съобщение от няколко човека в България с обвинения към мен за това, че плуването не е рекордно и че пускаме информация в медиите, че плуването е било успешно, преди то да бъде официално ратифицирано. Изискаха от мен по най-бързия начин да им пратя всички данни и доказателства от самото плуване, въпреки че за тях е необходимо технологично време. Като за нормален период се приема поне една седмица", разказа Цанков в студиото на "България сутрин".

10 дни трябват, за да се възстановят показателите на организма

Той сподели, че е плувал цели 18 часа. По думите му за такова непрекъснато плуване организмът изразходва между 32 000 и 35 000 калории, или толкова, колкото човек изразходва за 16-17 дни.

"След второто си плуване в река Дунав аз си направих изследване на кръвта. Всичките ми показатели бяха извън норма като на много тежко болен човек. Около 10 дни трябват, за да се възстановят показателите на организма. Второто ми плуване в река Дунав на дистанция от 120 км беше направено по всички международни стандарти, въпреки че условията бяха много тежки. Водата беше много студена. Температурата на водата беше с около 6 градуса по-ниска - около 20-21 градуса. През цялото време трябва да плуваш с много високо темпо, за да се загрява организмът", каза Цанков пред Bulgaria ON AIR.

В крайна сметка второто пътуване в река Дунав на дистанция 120 км е официално ратифицирано от Асоциацията на официалните световни рекорди.

"Винаги, когато човек достигне по-сериозни резултати, формира срещу себе си недоброжелатели. Искаме да запознаем първите мъже в държавата с казуса на нашето плуване. Трябва да получа подкрепа именно от институциите, които да застанат зад мен", сподели плувецът.

Гледайте целия разговор във видеото.