fallback

Израел води война на три фронта - откъде идва основната подкрепа?

Весела Райчинова и Милен Керемедчиев казаха как се развива войната в Близкия изток

08.10.2024 | 11:15 Автор: Беатрис Младжова

След годишнината от атаката на "Хамас" срещу еврейската държава, Израел е във война на няколко фронта, а региона е по-стабилен от всякога. 

"Ситуацията е напрегната, защото тя се създаде като такава преди година. Извън това, че "Хамас" е отслабен като терористична организация, същото може да се каже за "Хизбула". Няма никакви промени по отношение на това, че могат да изстрелват ракети. Но те създадоха смут, който се очакваше, тъй като беше годишнината от окървавяването на Южен Израел и избухването на война в района. Ситуацията остава напрегната, докато се решат проблемите, свързани с Иран. Анализаторите са на мнение, че трябва Израел да атакува претролните и енергийните съоръжения, но не атомните, защото тогава говорим за разгръщането на фатална война", каза журналистът Весела Райчинова на живо от Тел Авив в "България сутрин".

По думите на Милен Керемедчиев за тази една година Израел е излязъл доста по-силен от трагедията, която се случи, а "Хамас" е събудила една военна машина, която е планирала тази операция, която виждаме, повече от 18 години.

"Това, което се случва в момента, е активиране на план за елиминиране и на "Хамас", и "Хизбула". Първата фаза бяха пейджърите и мобилните станции, които доведоха до елиминиране на командири на "Хизбула". Втората е изваждането наяве на скритите им квартири. В момента виждаме третата фаза, която е сухопътната операция, която цели да намери гнездата, където има ракети и бойци на "Хизбула". В момента Израел води война на 3 основни фронта - срещу "Хамас", срещу "Хизбула" и срещу хутите. Откриването на нов четвърти фронт срещу Иран би товарило прекалено много военните възможности на Израел", допълни бившият зам.-външен министър за Bulgaria ON AIR.

Отвлечени все още не са се завърнали

Според Райчинова, ако Израел удари по петролните и енергийните съоръжения, това ще е най-голямата болка на Иран.

"Една година във война никак не е лесно нито на гражданите, нито на военнослужещите, които за съжаление се провалиха на 7 октомври. Остава въпросът за отвлечените. Тези, които още не са се върнали, са 101 души. След тези 3 поредни дни, в които отбелязваме годишнината с много болка, излезе информация, че голяма част от отвлечените се намират в квартири, импровизирани тунели, открити са още клетки, в които да пребивавали. Голяма част от отвлечените са загубили своето тегло поне 20%", коментира гостът.

Израел е отлично подготвена

Дипломацията в момента е на заден план, категоричен е Керемедчиев.

"Франция така или иначе е ограничила доставките на оръжия. Великобритания също предприе позиции да не изпраща към Израел. Основната подкрепа идва от Съединените щати. Очевидно е, че САЩ до нападението на Иран срещи Израел с тези 180 ракети, имаше по-предпазлива позиция. "Хизбула" и "Хамас" никога не са били толкова слаби за последните 30 години. Това е огромен шанс за израелската армия да прочисти повече територии и да създаде буферна зона. Това нападение на "Хамас" разбуди един звяр, който се изправи от пепелта на разрушенията. Израел показа, че са се подготвили толкова добре, че използват технологии на 22 век срещу тези на 19 век", поясни той.

Нужно е спокойствие след дългогодишния конфликт

Регионът има нужда от спокойствие след всички конфликти, посочи Райчинова.

"Едва ли ще бъде скоро краят. В този конфликт Израел е готов да стигне до момента, в който няма да има опасност за страната. Вчера чух изказване на Нетаняху, който дори каза, че трябва да се промени името на войната. Ако досега е било "Железни мечове", сега трябва да е "Войната на възкресението". Ние сме непрекъснато подложени на атаки. Този конфликт е дълги години", каза журналистът.

Едва ли войната ще се разрасне извън територията си, коментира бившият зам.-външен министър.

"Едва ли ще се разрасне извън територията, която обсъждаме. Възможно е Йордания да стане и цел за "Хизбула". "Хизбула" е с пречупен гръбнак, цялото ѝ военно ръководство е унищожено, но това не значи, че клетките, които са създавали в продължение на десетилетия не могат да бъдат активирани. Такива клетки има не само в Израел. Европа е застрашена от два вида опасност - едната е атаката, която в момента избутва цивилното население на север, което може да значи увеличаващ се мигрантски натиск", добави Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback