България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономисти: Политическият популизъм продължава и ще има затруднения в приходната част на бюджета

"Бързи и лесни решения няма, трябва да се извършат сериозни реформи", на мнение са д-р Юлиан Войнов и Щерьо Ножаров

08.10.2024 | 10:51 Редактор:

Парите на държавата за догодина - ще успее ли Бюджет 2025 да балансира между заложените огромни разходи и бюджетен дефицит в рамките до 3%?

"Ако бизнес средата е такава, че ние реализираме малък растеж, какъвто виждаме в момента, ясно е, че ще има затруднения с приходната част на бюджета. И обратното - ако се приемат съответните закони и постъпят съответните средства от европейските фондове така, че да се увеличи ръстът и достигнем растежите на съседни икономики, ясно е, че това ще доведе до по-големи приходи", каза икономическият съветник в БСК и финансист д-р Юлиан Войнов в студиото на "България сутрин".

По думите му разходите растат.

"Бяха увеличени пенсиите, бяха увеличени социалните разходи. Тези разходи започнаха да тежат на бюджета, те трябваше да бъдат посрещнати от по-големи приходи, свързани с реформите, които трябваше да бъдат направени - постъпленията от ЕС, проектите по ПВУ. За съжаление, втората част на тези реформи закъсня и поради тази причина големите разходи започват да тежат. Бъдещата политика на правителството трябва да бъде ангажирана с по-големи инвестиции, приемане на Еврозоната", допълни д-р Войнов.

Икономистът доц. Щерьо Ножаров е категоричен, че бързи и лесни решения няма.

"Политическият популизъм продължава няколко години. Правителството и България трябва да представи един много интересен документ тази година, от който би трябвало да дойдат отговорите. Това е Националната фискална структурна програма за 2025-2028 година, от която Министерството и финансите и останалите политически фактори бягат от изявление. Имаме една много раздута администрация - със 7 млрд. се увеличават разходите за персонал и издръжка", коментира той.

Гостът подчерта, че това е повече, отколкото са разходите за пенсии.

"Имаме една доста неефективна капиталова програма, самият министър на финансите каза, че част от заложените проекти могат да бъдат финансирани с европейски средства, други не са кризисно спешни или толкова важни, и могат да бъдат оставени за по-заден период. Заплатите в администрацията са повишени с 27%. Трябва да се спре с това безумие. Социалните разходи не изглеждат толкова големи, но се увеличават с 210 млн. за следващата година", поясни доц. Ножаров.

Д-р Войнов също е на мнение, че трябва да се извършат сериозни реформи.

"Основният политически въпрос е влизането в Еврозоната. Каквото и да се планира в бюджета, какъвто и дефицит да бъде заложен и дори да има проблеми с приходната част, основната политическа цел ще бъде влизането в Еврозоната. Не допускам, че дефицитът ще бъде изтърван и ще премине 3%", смята икономическият съветник в БСК.

В ефира на Bulgaria ON AIR доц. Щерьо Ножаров попита дали някой може да оптимизира приходната част на бюджета.

Той припомни, че една от основните "спирачки" за влизането ни в Еврозоната беше инфлацията.

Гледайте целия разговор във видеото.